зоокът

Начало | зоокът | Лебедите

Лебедите

Десислав Димитров | 2015-07-08

Лебедите

Сега ще ви разкажа за моето любимо животно – лебед. Лебедите са красиви птици от царство Животни, тип Хордови, разред Гъскоподобни, семейство Патицови. Оперението на лебедите е едноцветно или двуцветно, предимно в черно и бяло. Младите птици са светлосиви с кафеникав оттенък. Не се гмуркат, но плуват много добре. Също така летят добре. Разпространени са в цял свят с изключение на Антарктида. Обитават крайбрежните участъци на езера, язовири големи реки, морета и океани. Лебедите са моногамни птици, като двойките птици често остават заедно за цял живот. Мътенето е продължително над месец. Малките се излюпват достатъчно развити, за да могат да се предвижват и хранят самостоятелно, и започват да летят на възраст 3-5 месеца. На територията на България се срещат следните видове: черен лебед, малък лебед, поен лебед и ням полед.

Почитта към лебедите  е много стара. В древността  някои народи ги свързвали  със Слънцето. Славяните вярвали, че изящните птици придружават бога Слънце и са олицетворение на семейна вярност и красота. В старите вярвания на германците лебедите са птици, които могат да предсказват бъдещето.

Монголците вярват, че  първите хора на Земята са  били родени от лебеди. А народите  в Сибир-че през зимата лебедите  се превръщат в сняг, а през  пролетта се съживяват от него.

Лебедът е символ  на прераждането, чистотата, целомъдрието, щедростта, мъдростта, пророческите способности, поезията и смелостта. Според мене, лебедът е най-красивата птица на света.
 



Коментари
1 коментар

Ева , 10 г.,

Публикувано на 04.03.2024

Това нама как да е детско съчинение-описание

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град