игри за навън

Начало | игри за навън | Летящата топка

Летящата топка

Аз детето | 2015-04-27

Летящата топка

Обичате ли подвижните игри с топки? Ако да, то тази е точно за вас, а ако пък отговорът ви е не съвсем, опитайте я може и да ви хареса. Особено подходяща е сега за хубавото слънчево време навън и в почивните дни. Тази игра в момента е много популярна в Испания и макар да идва от далечната 1945 година, испанските деца много я обичат. Говори се, че в почти всеки парк или детска площадка в по-големите и малките испански градове можете да видите деца, които се смеят и играят на "Летящата топка". В тази игра могат да участват неограничен брой деца и единственото, което ви трябва за нея е топка, голямо пространство и много хубаво настроение.

Преди да започне играта изберете един от вас, който ще е "пилотът" на топката. Вашите испански връстници обикновено избират този от тях, който е най-голям и може да хвърля най-високо или пък чрез тази броенка: Калинка малинка, ходи по градинка, по ябълка и круша по бялата ти гуша! и който е посочен след края той е пилотът. След това избраното дете застава по средата на полето, а всички останали се нареждат около него в кръг. Пилотът започва да номерира всички деца, като посочва някое и казва число – много е важно всеки участник да запомни кое число е. След като и това е направено, пилотът хвърля топката нагоре възможно най-високо, а участниците трябва да се разбягат в различни посоки. Докато топката е още във въздуха, пилотът си избира число и го казва ясно и силно. След което и той започва да тича на някъде. Детето, което чуе своя номер, трябва бързо да се върне и да хване топката или да я вземе ако вече е паднала на земята. Май забравихме да споменем нещо много важно – тази игра е толкова забавна, защото се състои от две части и това беше първата част.

Във втората част, детето в което е топката извиква силно "Замръзни!" и всички трябва да останат там където са. След това участникът с топката си избира някой и трябва да се постарае да го уцели с нея. Ако успее, то уцеленото дете става "пилот", а ако не успее – то този, който цели става такъв.

В тази игра няма победители – продължава така, докато не ви омръзне. Но от нашия опит с испанските ви приятели смятаме, че поне 3 часа ще има много смях и хубави моменти с тази игра и дори няма и да ви хрумне да я прекъснете.
Пожелаваме ви приятна и вълнуваща игра!

Снимка: sxc.hu

Можете да играете още на:
Топка над реката
"Пиян морков" – много забавна игра с топка
Огнената долина на топките
Седмицата с топка
Математика с топка
Баскетболът – полезен, приятен и евтин спорт



Коментари
1 коментар

Галина Константинова, 63 г.,

Публикувано на 15.11.2020

Благодаря за играта!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град