Растения и животни

Начало | Растения и животни | Лаят ли прерийните кученца?

Лаят ли прерийните кученца?

Аз детето | 2017-07-24

Лаят ли прерийните кученца?

Знаете ли, че под земята също живеят кученца. Те са също толкова сладки, като тези, които виждаме. Само дето не стават за домашни любимци, нито пък да ги извеждаме на каишка в парка и не обичат да гонят пръчки! Какви са тези кучета, които живеят под земята и изобщо не приличат на кучета, ще се запитате сега. Много просто: това са прерийни кученца. Насочваме се на запад, за да научим повече за тези малки същества, които наричаме кученца, пък те хич не приличат на такива!

Прерийните кученца са гризачи, които живеят под земята в пукнатини в откритите тревни площи и прерии в западната част на Северна Америка. Големи колкото зайците, прерийните кучета изобщо не са свързани с кучетата. Всъщност, те са братовчеди на катериците. Тогава защо не ги наричаме прерийни катерици? Много просто: първите учени, които са ги срещали са им измислили това име. Цялата работа е там, че те живеят на големи групи – няколко от тях наблюдават за врагове, докато другите копаят нов дом или търсят храна. Когато враговете се видят на хоризонта „пазачите“ предупреждават останалите чрез звук подобен на кучешки лай. Оттам идва и името им. Някои учени пък ги наричат и „лаещи катерици“, което според тях е доста по-правилно. Както и да решите да им викате, знайте, че от тези животинчета има цели пет вида: черноопашати, белоопашати, гунисън, юта и мексикански. Първите четири вида живеят главно в западните щати, като Аризона, Колорадо, Небраска, Южна Дакота, Юта и Уайоминг. Мексиканските прерийни кучета живеят в... изненада!... Мексико. Най-разпространеният вид са черноопашатите прерийни кученца, които в миналото са били стотици милиони. Ловът, отравянето и загубата на местообитание обаче са намалили тяхната популация с повече от 95%. Днес се предполага, че живеят около 10-20 милиона прерийни кученца.

Тези животинчета се хранят главно с треви и други растения, макар че ако не намерят подходящи, не отказват и насекоми и плодове. Въпреки че живеят под земята са дневни животинки, което означава, че правят всичко през деня, а през нощта спят в тунелите и дупките, които са си изкопали. Интересното тук е, че кученцата имат сложно устроени подземни жилища с определени зони за отглеждане на малките, спане и тоалетни. Системата от тунели е изградена така, че въздухът свободно да циркулира под земята, осигурявайки необходимата вентилация. На всеки изход има и подслушвателен пост. Освен това, те са социални същества, които живеят в големи колонии, които обикновено са известни като прерийни кучешки градове. Най-големият град с прерийни кученца, който някога е измерван обхваща над 25 000 квадратни километра и е дом на над 400 милиона животинчета.

Прерийните кученца имат много естествени врагове, включително койоти, бобкати, язовец, орли и соколи. Те трябва да останат нащрек за тези хищници по всяко време. Когато едно от тях забелязва хищник, то предупреждава другите със силно алармено повикване, което звучи като лай на куче.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град