Растения и животни

Начало | Растения и животни | Пет акули от които не бива да се плашите

Пет акули от които не бива да се плашите

Аз детето | 2021-04-26

Пет акули от които не бива да се плашите

Всички си знаем, че акулите са най-страшните чудовища в океаните и моретата. Те са величествени и понякога дори красиви, но не прощават на никого – нито на другите подводни обитатели, нито на хората. Сега обаче ще ви изненадаме като ви кажем, че това не е съвсем вярно. В действителност акулите, които могат да наранят човек са много малко. Повечето видове „морски чудовища“ се оказват абсолютно миролюбиви и дори милички. Те си хапват планктон и по-малки рибки и не само, че не искат да нараняват хора. Те често се приближават до тях от чисто любопитство, а много често са дори по-изплашени от самите нас. Ето ви и петте вида миролюбиви акули!

Китова акула

Тя е най-едрият вид и на практика е напълно безопасна за хората, защото досега не е регистрирано нито едно нападение над човек от нея. А имайте предвид, че тя съществува от 166 милиона години, така че ако е искала да направи нещо подобно вече е щяла да се запише в историята с такава случка. Въпреки огромните си размери китовата акула се храни с планктон и дребни калмари и това е всичко! Дори и да иска няма как да навреди на нещо по-голямо, защото тя се храни като поглъща вода и я филтрира по специален начин, че след това в устата ѝ да останат само планктонът, дребните рибки и малките мекотели.

Леопардовата акула

Леопардовата акула не само, че не е опасна за човека, но и често се използва като декоративна рибка. Естествено, когато се гледа в аквариум не достига до такива огромни размери. Нещо повече, тя дори има инстинкт да бяга от хората. Въпреки че е имало няколко случая в които животно от този вид се е привързвало към водолаз. Да не говорим, че преди няколко години едно такова животинче изненада стотици хора като се „приземи“ на голф игрище! Животното било открито от служител в разположеното южно от Лос Анджелис голф-игрище, който успял да го спаси, като го откарал първо в аквариум в клубния център, откъдето по-късно акулата била занесена до брега на океана и пусната на свобода.

Морски ангел

Видът е описан през 1758 г. от шведския натуралист Карл Линей. Обикновено не представлява опасност за хората, освен ако не бъде провокиран. Тогава хапе много бързо, но повечето хора, които са ухапани от такъв вид акула твърдят, че ухапването изобщо не е страшно. По-скоро е като просто предупреждение. А за да провокирате такъв вид акула, трябва да я настъпите. Тя често се завира по дъното и се крие там. Видът е широко разпространен в крайбрежните води на североизточната част на Атлантическия океан, от южната част на Норвегия и Швеция до Западна Сахара и Канарските острови, включително и около Британските острови, в Средиземно и Черно море.

Акула дойка

Акулата дойка се среща в тропичните и субтропичните води на континенталните и островни шелфове. Често плува на дълбочина от един метър или по-малко, но може да се спуска и до 75 м. Видът е наблюдаван в западната част на Атлантическия океан, от Роуд Айлънд надолу, до южната част на Бразилия, в източната част на Атлантическия океан от Камерун до Габон, както и в източната част на Тихия океан от Перу до южната част на Долна Калифорния, и около островите на Карибите. Както се досещате тя също се храни единствено с риби и понякога морски таралежи. Да не говорим, че е една от най-мързеливите акули и често може да бъде открита да почива в подводни пещери и покрай коралови рифове. Изобщо не се интересува от хората, стига да не я провокират и най-вече да не се закачат с малките ѝ. Само тогава става агресивна.

Гигантска акула

Да, точно това е името ѝ! Най-големият измерен екземпляр е хванат в мрежа за херинга през 1851 година, в залива Фънди, Канада. Общата му дължина е била 12,27 м и е тежал около 19 тона. Някои видове все още надхвърлят 9-10 м, но след години на мащабен риболов, екземпляри от този размер са станали рядкост. Както се досещате въпреки огромните си размери, тя също обича само и единствено планктона. Дори и риба не яде! Хората се плашат от нея, защото е голяма. Но в действителност тя е просто много любопитна и ако доближи човек е единствено, за да види какво става и какво прави той. Това е!

Снимки: pexels.com

Вижте още:
Кой е по-страшен – акулите или делфините?
Удивителните животни, които морската вода крие



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град