интересно

Начало | интересно | Кръстиха астероиди на велики българи

Кръстиха астероиди на велики българи

Аз детето | 2016-02-26

Кръстиха астероиди на велики българи

Наред с имената на различни древни богове, известни учени и откриватели в открития Космос вече ще се реят и имената на велики български личности. Международният астрономически съюз е одобрил предложените от български астрономи имена на наши велики личности. Това съобщават от обсерватория „Звездно общество – IAU А79“.

Астероидите, които са открити от обсерваторията, са кръстени на Аспарух, Симеон, Борис, Хилендарски и Раковски. Миналата година е проведена анкета и повечето българи са гласували за Аспарух. Родните астрономи обаче решили да увековечат повече наши известни личности. Д-р Филип Фратев от обсерватория „Звездно общество – IAU А79“ коментира, че са преди всичко патриоти и този символичен жест допринася за историята на родината ни.

Тъй като руски учени са кръстили астероид с името Борис, то българското предложение е наименувано като Boris-Mikhail = 2009 QS33. От обсерваторията обясняват още, че сайтовете на НАСА и всички международни каталози до дни ще добавят и кратка биографична справка за всеки от нашите велики българи. Астрономите са доволни, че наред с Ботев и Левски в Космоса са „полетели“ и други наши исторически личности. Те изтъкват, че това е най-малкото, което могат да направят.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град