Космос

Начало | Космос | Колко голяма е Слънчевата система?

Колко голяма е Слънчевата система?

Мирела Любенова | 2017-04-10

Колко голяма е Слънчевата система?

Какво си мислите докато гледате в нощното небе? Чудите ли се колко по-точно са далеч всички тези малки светещи звезди и дали наистина са чак толкова малки? А пък и да си представяте, че някъде там има извънземни същества, които живеят като нас и децата им също гледат нощното небе и си мислят същите неща... Да се върнем на планетата Земя за момент. Вие знаете, че нашата планета е едно наистина невероятно място, а също така е и много голяма и най-вероятно няма да ни стигнат дори три живота, за да я разгледаме цялата, да не говорим да открием всички съкровища, които крие. Планетата Земя си е наистина внушителна! Вероятно и това е причината съзнанието ни направо да отказва и да се обърква, когато се опитаме да осъзнаем колко невероятно малка е Земята в сравнение с останалата част от Слънчевата система. А трябва да ви кажем, че това е много, само тази дума можем да намерим и дори пак не описва нещата достатъчно добре.

Представете си, че Слънчевата система е толкова голяма, че чак учените се принудили да създадат нова единица за измерване на това разстояние. Тя се нарича астрономическа единица и се основава на средното разстояние между Земята и Слънцето или приблизително 150 милиона километра. Така например Меркурий, най-близката до Слънцето планета се намира на разстояние 0,39 астрономически единици. Това не звучи толкова много. Но какво да кажем за най-отдалечената от Слънцето планета. Макар Плутон вече отдавна официално да е планета джудже тя все още си е част от Слънчевата система и се намира на 39,2 астрономически единици, което е равно на... Съжаляваме, ама ни е трудно да го пресметнем! Все пак стигаме до извода, че нашата Слънчева система е голяма около 39,2 астрономически единици. Да, ама не! Тя се простира далеч след Плутон, който се намира в пояса на Кайпер, а пък отвъд него е пълно с още много планети джуджета. Освен това астрономите знаят, че слънчевият вятър пътува далеч в космоса, където в крайна сметка се среща с междузвездното пространство, което е най-студеното и тъмно място в галактиката. Тази точка е известна и като „шокът“ и учените смятат че се намира приблизително на около 122 астрономически единици от Слънцето. Така че за учените това е точната големина на Слънчевата система.

Проблемът е обаче, че никой не може да си представи колко голямо е това! Сега вече разбирате и защо според много хора космосът е безкраен! Вселената е наистина едно удивително място!

Ако обичате да четете интересни неща за Слънчевата система, то вижте още:
Кои са планетите, част от нашата Слънчева система?
Коя е най-горещата планета в Слънчевата система?
Кои са планетите, които имат спътници?
Коя е най-студената планета в Слънчевата система?



Коментари
1 коментар

РАДИНА , 9 г.,

Публикувано на 26.08.2017

ЗДРАВЕЙ АЗ СЪМ РАДИНА И АЗ СЪШО МНОГО ОБИЧАМ КОСМОСА И ВСИЧКО ПИСАНО Е СТРАХОТНО

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град