Космос

Начало | Космос | Какво е тъмна материя?

Какво е тъмна материя?

Аз детето | 2017-03-09

Какво е тъмна материя?

Науката е невероятна, нали?? Благодарение на любознателните умове, съпътстващи човечеството от неговото възникване, знаем толкова много неща за света около нас. Така например знаем, че това, което връща подхвърлената към небето топка се нарича гравитация. Също благодарение на науката сме разработили ваксини за изкореняване на най-ужасните болести, а и много от начините за забавление също са разработени с помощта на науката. Нали не забравяте факта, че компютрите, електронните игри и сайтовете също се създават благодарение на науката. Освен това реално погледнато ние също донякъде съществуваме благодарение на науката, защото както знаете, човешките същества са просто въглеродни форми на живот, поне от една определена научна гледна точка. Благодарение на науката знаем, че има кислород във въздуха, който дишаме и че водата, която пием е съставена от водород и кислород. Да не говорим, че имаме поглед дори върху най-малките градивни частици на цялата вселена. Знаем, че протоните, неутроните и електроните образуват атомите на елементите, които са градивните частици на всичко, което можем да видим: хора, предмети, а дори и на планетите и звездите в нашата Слънчева система, галактика и в цялата Вселена.

Нещо повече, науката ни дава представа и за неща, които все още не са съвсем обяснени или открити. Така в продължение на много години учените мислели, че по-голямата част от космоса е просто празно пространство, а всички други космически тела в нея са съставени от обикновена материя (наречена още барионна материя). Това обаче не стигало, всеки се пита какво значи празно пространство, как може едно пространство да е празно. Така още през 50-те години „умните глави“ започват да подозират за съществуването на нещо голямо във вселената, което не може да се види, но си е там. Астрономите още от древни времена знаят, че видимата част на вселената не е всичко. След много години на наблюдения се разбрало, че нашата галактика Млечен път се движи твърде бързо, за да остане цяла благодарение само на гравитацията. Ако разчитахме само на нея, то домът на нашата планета отдавна щеше да се е разпилял из Вселената. Това означава, че има и нещо друго, нещо, което днес се нарича тъмна материя.

Тъмната материя е невидима и може да бъде засечена единствено чрез гравитацията, която оказва на светлината – ефект, познат като гравитационна леща. Гравитационните лещи се използват в изследванията за създаване на карта на тъмната материя. Тъмната материя е основата, на която се гради цялата видима вселена, структура, която се е формирала много скоро след Големия взрив. Нейната гравитация е започнала да притегля обикновена материя, от която са изградени планети, звезди и всичко, което можем да видим. Всички галактики са се образували около големи количества тъмна материя. Затова днес вече се знае, че галактиките са изградени от три елемента – звезди, тъмна материя и облаци газ. Когато две галактики се сблъскат, отделните звезди почти винаги остават незасегнати. На фона на размерите на галактиката, звездите са обградени от огромна празнина. Облаците от газ обаче, се блъскат един в друг и спират движението си. Тъмната материя би трябвало да е намесена в процеса и траекторията след сблъсъка би разкрила повече за особеностите на естеството ѝ. При един подобен и добре изучен сблъсък на галактики, тъмната материя се измъква от удара и запазва връзката си със звездите, без да забавя скоростта си. Но това е само един сблъсък, от който трудно могат да се правят генерални изводи. Затова са разгледани 72 симулации на сблъсък на тъмна материя от различен ъгъл и отделните етапи на сблъсъка. Оказва се, че тъмната материя много слабо взаимодейства с други обекти.

излиза, че тъмната материя леко се измества от звездите. Облаците газ в галактиките забавят скоростта си толкова много, че изчезват, което изключва една допълнителна възможност за изследване на поведението на тъмната материя. Идеята, че тъмната материя може да взаимодейства или реагира на сили, различни от гравитацията, е плашеща за учените – дори и най-малкото взаимодействие оказва огромен ефект. Когато две частици тъмна материя си взаимодействат, се налага участието и на друг вид частица, и така се заражда химията на тъмната материя. Вече 80 години учените вярват в съществуването на невидима, паралелна вселена около нас, която не могат да разкрият. Тъмната материя е обяснявана като какво не е. С тези експерименти за първи път се обяснява тъмната материя като какво всъщност е.

Още по-любопитни неща за интересния космос можете да прочетете в нашата рубрика, имаме толкова неща!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град