Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Капча – какво се крие зад тази странна дума

Капча – какво се крие зад тази странна дума

Мирела Любенова | 2019-11-27

Капча – какво се крие зад тази странна дума

Убедени сме, че обичате интернет! Кой не го обича, нали? Все пак къде другаде можем да намерим толкова много информация само с върховете на пръстите си? От забавни клипчета, онлайн игри, някакви новини до нашия сайт, в който можете да намерите различни неща, включително и рецепти. Нека си признаем, повечето от нас са в интернет всеки ден, независимо дали става въпрос за търсене на информация или забавление.

Ако и вие прекарвате много време онлайн, вероятно вече имате някоя и друга регистрация в един от милионите сайтове, било то и имейл. Сигурно сте попадали и на такива сайтове, които при регистрация ви карат да попълните поле, над което има картинка с вълнообразни и изкривени букви и цифри. И за да завършите регистрацията си, сайтът ви казва, че трябва да въведете успешно текста от тази картинка, за да докажете, че сте човек. Вероятно сте се сблъсквали с това явление под формата на досадна пречка да влезете в сайта, който сте си избрали. Миксът от разбъркани букви и цифри, които компютърът не може да прочете, а вие трябва да въведете, за да получите достъп. Ама какво се случва тук, защо е всичко това? Разбира се, че сте човек! Какво си мисли създателят на сайта, че сте някакъв робот сърфиращ в интернет ли?

Всъщност това не е далеч от истината, вярвате или не! Естествено тук не говорим за някакъв робот застанал зад клавиатурата и искащ и той да изгледа някой смешен клип с котенца. Тези картинки с букви и номера са известни като капча код. Капча е съкращение от английски, което в превод означава „Напълно автоматизиран публичен тест на Тюринг за разграничаване на компютри от хора“ (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart).

Въпреки че може да изглежда, че хората са единствените потребители на интернет, истината е, че има много машини, които също го използват. Вземете например един сайт, който ние посещаваме всеки ден, наричаме го Google. Най-известната търсачка в света има именно един такъв робот, който ѝ помага да работи. Помислете, когато търсите нещо чрез Google, смятате ли, че човек търси информацията, която искате и ви я изпраща през сайта? Съвсем не! Това се прави от технология, която комбинира в себе си софтуер и хардуер, който е намерил нещото, което ви трябва в целия интернет, запазил го е и след това ви показва резултатите.

За съжаление полезните търсачки не са единствените автоматизирани машини „разхождащи“ се из интернет. От самото му начало хората винаги са създавали автоматизирани софтуерни приложения (известни с общото наименование ботове или роботи), които да помагат или да вредят на различните сайтове в интернет. Такива вредни ботове могат например да се опитат да разучат някой сайт, за да откраднат имейл адресите и паролите на хората регистрирали се в него. Други пък могат да се опитат да направят фалшиви регистрации. И това е само върхът на айсберга. Списъкът на нещата, които злонамерените ботове могат да направят в един или повече сайтове е много дълъг. Програмистите и всички администратори на сайтове се опитват още от самото създаване на интернет да се преборят с тези лоши програми и засега единственото и най-добро решение, което е намерено е капчата. Първата е измислена още през 1997 година от Марк Лилибридж, Мартин Абади, Кришна Бхарат и Андрей Бордер. Основната идея зад капчата е да изисква да се изпълни някаква задача, която само човек може да направи. Например едно обикновено капча изображение не може да бъде разчетено от робот.

Днес капча кодът присъства в над 3,5 милиона сайтове! Всеки ден човешките същества успешно написват капча кодовете повече от 300 милиона пъти. За съжаление, ботове и техните създатели са разработили нови технологии, включително оптично разпознаване на символи, които позволяват ботовете да разпознават кодове. Тъй като тези нови технологии се развиват бързо, създателите на капча трябва да стават все по-интелигентни в своите стратегии за борба с ботовете! Така днес освен букви и цифри понякога се налага да решаваме задачи или пък да описваме какво виждаме на някоя картинка!

Можете да прочетете още нещо интересно:
Какво е компютърен бъг?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град