Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Какво точно се случва, когато си счупиш нещо?

Какво точно се случва, когато си счупиш нещо?

Аз детето | 2018-03-29

Какво точно се случва, когато си счупиш нещо?

След толкова много старание, толкова много молби и може би дори малко пестене от джобните, родителите ви най-накрая се съгласяват да ви подарят скейтборд. Този, който от месеци желаете и гледате в магазина. Той най-после е в ръцете ви! В колата по пътя обратно от магазина до вкъщи не можете да спрете да му се възхищавате. Въртите колелата с ръка и едва сдържате вълнението си. Очакванията ви за първия път, когато ще се качите вече се увеличават все повече и повече. В момента в който колата паркира пред вашия блок или къща вие изскачате, веднага слагате чисто новата си дъска на земята и скачате отгоре за първото си кръгче. Засилвате се и усещате вятъра в косите си... Всичко е толкова прекрасно, докато внезапно пред вас не се появява някакъв бордюр. Преди да успеете да реагирате осъзнавате, че вече не сте върху дъската, а се прекатурвате на паважа. Всичко може и да е наред, ако не бяхте чули едно „пук“ и не бяхте усетили болка в ръката си.

След като сте се окопитили се изправяте и осъзнавате, че ръката ви е счупена. Няма съмнение, болката и странният ъгъл под който е извита категорично го показват. Ох! Някога случвало ли ви се е подобно нещо? Счупването на кост никога не е приятно, но се случва , особено ако спортувате нещо. Навсякъде по света най-честите спешни медицински случаи свързани с децата са счупванията. Лекарите наричат това фрактура и за тях има няколко различни вида фрактури. В допълнение към болката в областта около счупената кост, може да се почувствате и замаяни или да получите студени тръпки. Това се случва, защото счупването на костта е шок за цялото ви тяло. Ако подозирате, че сте счупили кост, важно е да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро.

Лекарите ще потвърдят дали една кост е счупена чрез рентгенови снимки. Те позволяват на лекарите да видят как изглежда костта и ако е счупена, снимката ще им помогне да знаят как да я наместят, така че да заздравее правилно. Повечето счупени кости изискват гипсиране, което се прави от специални превръзки, напоени с гипс. Те се втвърдяват, за да не се движи и размести костта, докато се лекува. В зависимост от вида на фрактурата костта може да се лекува само няколко седмици, но понякога се налагат и месеци. Въпреки това не за всяко счупване се налага слагането на гипс. Някои кости се намират на такива места, че гипсът няма да помогне. Например, счупената ключица може да изисква човек да носи специална превръзка, която да държи раменете в определено положение, за да позволи на костта да се лекува.

Снимки: pixabay.com

Прочетете още:
Чудати и малко познати факти за нашите кости



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град