спорт

Начало | спорт | Скейтбординг за начинаещи – основни съвети и правила

Скейтбординг за начинаещи – основни съвети и правила

Аз детето | 2016-12-28

Скейтбординг за начинаещи – основни съвети и правила

Карането на скейтборд е едно от най-интересните неща през последните 10 и повече години. То се харесва от всички – момичета, момчета, деца и възрастни и има защо. То е доста по-впечатляващо от карането на колело и несъмнено всеки бива привличан от страхотните трикове, които могат да се правят само с такава дъска. Ако сте начинаещи обаче трябва да запомните някои съвети и правила, които да спазвате, за да се научите да карате правилно и безопасно и накрая да станете истински професионален скейтър.

На първо място трябва да забравите за всички трикове. Голяма грешка е да се опитвате да ги правите веднага след като се качите на скейта. Това е все едно да искате да тичате преди да се научите да ходите. Може да изглежда лесно просто да се качиш на дъската и да се засилиш, ама това въобще не е така. Трябва да се научите как се пази равновесие, как да се засилвате и спирате – това са все основни неща, без които няма да се получи нищо. Трябва да разучите скейтборда си. Ако не знаете как се наричат отделните елементи на вашия скейтборд и какво е тяхното значение, започнете оттам и след това продължете с тренировките.

Не се препоръчва да си купувате скъп скейтборд, ако това ще бъде първата ви дъска. Преди всичко наистина хубавите и висококачествени скейтбордове са изненадващо скъпи и, ако се окаже, че скейтбордингът не е за вас, ще сте прахосали голяма сума пари на вятъра. Второ, висококачествените скейтбордове са значително по-бързи от обикновените, което ги прави много по-трудни за каране и шансовете за неприятни и болезнени контузии с тях са много по-големи. Така че внимавайте с покупката!

След като вече имате скейтборд и сте готови да се качите отгоре, е добре да започнете карането му на много малко хълмче или най-добре е в началото да карате по хоризонтална повърхност. При начинаещите много често се случва скейтбордът да им избягва, тъй като в повечето случаи се оттласкват от позиция, в която и двата им крака са на едно и също ниво. Вместо това си представете, че карането на скейтборд е като ходенето – кракът, с който се избутвате, трябва да е пред крака, който е стъпил върху дъската, и след това избутайте все едно правите нормална крачка. За да си го представите нагледно, предният ви крак трябва да бъде на нивото на предните колелца.

Втората грешка, която начинаещите скейтъри често допускат, е, че действието по оттласкването трябва да бъде гладко и силно движение, а не кратко и леко. Повечето от начинаещите скейтбордисти обикновено правят десетина леки тласъка с крак, а в същото време могат да направят 4-5 по-силни и отново да наберат същата скорост. Когато се опитват да направят завой, повечето начинаещи скейтбордисти наклоняват цялото си тяло, а е достатъчно да наклонявате само с ходилата си дъската на страната, на която искате да завиете. Качването на скейтборда изисква да поставите крака си перпендикулярно на дъската, а не по нейната дължина. Стъпете сигурно и стабилно върху дъската, тъй като обикновено това е моментът, в който е най-вероятно да се подхлъзнете и паднете. Добре е да разположите крака си между предните и задните колелца за максимална опора, така че, ако не се настроите първоначално в тази позиция, трябва да го направите максимално бързо.

Първите няколко пъти, в които карате скейтборда си, е добре да го оставяте да спре преди да направите следващ тласък с крака си, но след като съберете достатъчно увереност ще можете да се оттласквате преди да е свършила инерцията ви. Отново тези движения трябва да се изпълняват със сигурност и увереност и не бързайте да се опитвате да правите по-сложни маневри и трикове преди да сте овладели основните неща, тъй като скейтбордингът крие рискове от сериозни контузии и натъртвания. Когато понатрупате достатъчно опит с карането в права отсечка, започнете лекичко да накланяте дъската на скейтборда на ляво или на дясно. Не е необходимо да накланяте цялото си тяло, а само да оказвате натиск с ходилата си върху дъската. След време можете да опитате да вдигнете лекичко предните колелца за кратко, за да направите по-остър завой. Когато правите това движение, трябва да прехвърлите по-голямата част от теглото си върху задния крак, докато предните колелца са над земята, след това насочете предната част на дъската в посоката, в която искате да завиете и бавно спуснете предните колелца обратно на земята.

Много важно е разбира се и да се научите да спирате. Най-лесният начин за спиране от начинаещ е т. нар. „заден стоп“. Най-общо казано при него накланяте задната част на дъската на скейтборда към земята и благодарение на силата на триене с асфалта, скейтбордът забавя скоростта си. Тази техника е доста подходяща за начинаещи, но не е много ефикасна, ако се движите с висока скорост. Също така честото използване на тази техника значително ще износи задния борд на вашата дъска, така че, ако сте похарчили сериозна сума пари за скейтборда си, можете да сте спокойни – ще отнеме доста спирания, за да износите тотално задния борд до степен, в която ще бъде неизползваем, но до този момент така или иначе ще обмисляте идеята за нов скейтборд, така че това не би трябвало да бъде съществен проблем.

Друга много популярна и подходяща техника за спиране е т. нар. „обратен тласък“. При него използвате бутащия крак, с чиято помощ правите съвсем малки и чести стъпчици в посока противоположна на движението на скейтборда, за да намалите скоростта и да спрете. Тази техника никак не е подходяща, когато се движите с висока скорост. В тези случаи най-добре е просто да скочите от скейтборда или да го насочите в траектория, която ще има достатъчно място, за да се намали скоростта му преди да използвате някаква техника за спиране. Завиването също забавя скоростта на скейтборда. Най-добрият съвет е, докато не се почувствате достатъчно уверени в себе си и възможностите си, да използвате спирането със „заден стоп“. Макар да износва скейтборда ви, това е полезен трик, който ще тренира способността ви да пазите равновесие. Когато го правите за първи път, ще ви е необходима доста увереност да изправите скейтборда на задните му колела, докато не убиете скоростта му достатъчно, за да спре. Докато правите това, се опитайте и леко да се завъртате.

Всички тези прости и елементарни на пръв поглед техники ще ви бъдат изключително полезни на по-късен етап, когато започнете да правите наистина сложни и ефектни трикове с вашия скейтборд.

По материали на: extreme-bg.com

Вижте още:
Най-добрите трикове с ролери за начинаещи
Лесни практически съвети за начинаещи велосипедисти
Много полезни съвети за начинаещи кънкьори
Карането на ролери никога не е било по-лесно с тези девет стъпки



Коментари
2 коментара

Елица , 11 г.,

Публикувано на 08.02.2017

Може ли да направите такава статия само че за кънките? Защото от толкова време не съм карала и... Може да я свържете със Сой Луна. А и този сериал запали доста хора да си купят такива "джаджи" ,само че ние с тях сме в група "кънкьори аутсайдери". Смятам че ще бъде интересно

Кремена Колева , 13 г.,

Публикувано на 27.04.2019

Направете по добра статия за скейтборд не всичко е вярно аз съм Скелтън и знам

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град