Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Какво ли означава нещо да е вайръл?

Какво ли означава нещо да е вайръл?

Аз детето | 2020-07-23

Какво ли означава нещо да е вайръл?

WhattheFluffChallenge, Try Not to laugh, котки страхуващи се от краставица, видеата на Емил Конрад или Крис Танев, реакции на музика, филми и други видеа, разкази за призраци – това, а и много повече може да се намери в интернет при това само в един сайт и въпреки това да стане много, много популярно. Да го гледат хора от най-далечните точки на света! И въпреки че тези видеа изглеждат сякаш нямат нищо общо, в действителност са много близо и пряко свързани с едно нещо: всичко изредено е пример за вайръл! Въпреки че ако знаехте какво точно означава думата със сигурност не бихте искали да я чувате и то точно в този момент! Чудите се защо ли? Какво толкова има в едно интернет видео... Всъщност думата вайръл идва от английски и в буквален превод означава вирус... Ето защо! Нито ти е хубаво да имаш вирус, нито пък компютърът ти!

Но ако търсите интернет слава, тогава вайръл е нещо, което определено ще искате да имате. Днес вайръл нещо, означава вашата снимка, видео, текст или нещо друго да се разглежда и споделя от други хора много бързо. Така например първото видео от WhattheFluffChallenge, което представлява нещо като игра на криеница с домашния любимец е имало над 8 хиляди споделяния само за 2 часа и още толкова имитации, че накрая дори и се е превърнало в цяло предизвикателство. Ето това означава нещо да е „вайръл“. Още по-интересното е, че този термин се появява като такъв едва през 2009 година и за първи път е използван за видео озаглавено „Дейвид след стоматолог“.

Вирусните видеоклипове (снимки, текстове) могат да превърнат хората в интернет знаменитости за една нощ. Можете ли да си представите как се събуждате утре и научавате, че милиони хора знаят името ви? За някои това е сбъдната мечта. Други обичат да държат живота си малко по-личен. Въпреки това неприкосновеността на личния живот и вайръл наистина не вървят заедно. Обикновено вайръл нещата имат поне 5 милиона показвания. И то не става въпрос само за това, че няколко милиона са го гледали. Когато видеото е вайръл – хората говорят за него. Те го описват на своите приятели и семейства. Те го пращат на приятели, за да може също да го гледат или четат. А чудите ли се какво нещо, по каква тема може да стане вайръл? Е – всичко, стига хората да го харесат, но най-популярни стават забавните неща, които ви карат да се смеете или пък, които ви карат да се замислите над нещо голямо, темата трябва да е такава, че да ви вдъхнови да я споделите с всички. Имате ли домашен любимец, който прави нещо смешно? Какво ще кажете за приятел със специален талант? Има ли нещо наистина страхотно в родния ви град? Всяка от тези теми може да стане вайръл видеоклип, текст или снимка.

Днес има повече видео онлайн от всякога. Хората могат лесно да заснемат видеоклипове, като използват само смартфоните си и ги качват на сайтове като YouTube. Повече от пет милиарда видеоклипа се гледат онлайн всеки ден. Кои от тези видеоклипове ще бъдат вирусни? Никога не можеш да знаеш със сигурност. Няколко характеристики обаче правят видеоклиповете по-вероятно да станат вайръл.

Повечето вайръл неща са кратки. 19 процента от хората затварят видео след първите десет секунди. Това означава, че видеото, което е забавно или интересно в началото, е по-вероятно да стане вирусно. Освен това по-често се споделят видеоклипове, които предизвикват смях или щастливи емоции. И накрая, едно видео е много по-вероятно да стане вирусно, ако е навременно. Всичко, което се свързва със световните събития, има шанс да достигне до много хора. Имате ли любимо вайръл видео или картина? Искате ли да бъдете следващата звезда в YouTube? В днешния цифров свят всичко е възможно.



Коментари
1 коментар

Ивайла Иванова , 18 г.,

Публикувано на 18.05.2023

Много интересна информация!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град