спорт

Начало | спорт | Какво е щафетното бягане?

Какво е щафетното бягане?

Аз детето | 2015-05-29

Какво е щафетното бягане?

Хей приятели, регистрирахте ли се вече за нашата „Детска Игриада“? Ако все още не сте, бързо го направете, ще бъде много интересно, ще има награди и интересни спортове, като например щафетно бягане. Знаете ли какво е щафетно бягане?

Щафетното бягане е дисциплина от Леката атлетика. В една щафета бягат няколко души от един отбор.
В олимпийските дисциплини се състезават винаги по четири души. Съответно в щафети 4 x 100 м и 4 x 400 м. Щафетата 4 x 100 метра се провежда в коридори. При 4 x 400 м състезателите бягат само първите 500 м. в коридори,а след това се подреждат един спрямо друг.
Официално съществуват също и щафети 4 x 200 м, 4 x 800 м и 4 x 1500 м. При младежи и деца се провеждат щафети на 4 x 50 м, 3 x 800 м и 3 x 1000 м.

При щафетното бягане всеки атлет трябва да пробяга съответна дистанция, а след това да предаде щафетната пръчка на следващия. За грешка при предаването щафетата се дисквалифицира. Същото важи и за приемането.
Съществува и Маратонна щафета по време на Маратона, дълъг 42.195 километра. Шестима бегачи участват в един отбор като изминават по съответно: 5 км, 10 км, 5 км, 10 км, 5 км и 7,195 км.

Щафетни състезания има също и при плуване, ски бягане, биатлон и ориентиране.

Това разбира се е най-сухата информация за този спорт или по-точно дисциплина. В действителност щафетното бягане е много забавно, особено с голям отбор. То раздвижва цялото тяло, весело е, учи на взаимопомощ и работа в екип. Има много варианти да щафетно бягане – можете да се придържате към класическото или дори да си измислите свои. Ето някои от нашите предложения:

Бързо щафетно бягане с дрехи
Вземете няколко леки неща – като тениски например или други дрехи. Сложете ги на определено разстояние, като трябва да има еднакво количество за всеки отбор. След това се разделете на отбори. Първият член от единия отбор и от другия тръгват към дрехите, всеки във свои „коридор“ взимат една дреха и се връщат на обрано като я дават на следващия. Той  държи дрехата и взима още една и дава и двете на следващия, след това третия държи и двете дрехи и взима трета... Така се прави докато някои отбор не вземе всички дрехи, който пръв успее е победител.

Рачешко щафетно бягане (трябва да сте внимателни тук)
Нарисувайте с тебешир или маркирайте с пръчка, камък – каквото имате точка и за двата отбора и ги сложете на известно разстояние. След това се наредете един за друг отново в отбори. При старт първите членове на отборите тръгват, но ходейки назад. Трябва да стигнат до маркираното място да го докоснат с ръка, да се върнат отново на заден ход и да дадат ред на следващия от отбора. Победител е отборът, чийто членове първи свършат всички.

Пукане на балони и щафета или щафетата на Спондж Боб
За този вариант ще ви трябват балони – толкова колкото са всички играчи. Всеки трябва да има балон. След това пак се разделете на два отбора. При старт първите играчи от отборите тръгват, стигат до предварително определена точка и като стигнат до нея трябва да спукат балоните си като седнат върху тях и след това се връщат и предават щафетата. Това прави всеки участник, победител е отборът на който всички участници са спукали балоните си.

Ако искате да опитате тези и още други щафетни игри и да спечелите награди знаете къде да дойдете – на „Детската Игриада“! :-)  


Генерален партньор на Детска Игриада е ЧЕЗ Груп.
 
Спортният празник се провежда с любезното съдействие на „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД, Decathlon, International House Sofia, Starbee, Lunchbox, Флорина, Фамилия и в партньорство със Столична община.
 

Партньори на събитието – АСЕМ Груп, Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по тенис, Българска федерация по бадминтон, СК“Приорити спорт“, КБИ „Айкибудо“ и Drop In.
 

Медийни партньори: Dnes.bg, Az-jenata.bg, Tialoto.bg, BulgariaOnAir. Национална мрежа за децата, Дневникът на мама и Програмата Kids.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град