интересно

Начало | интересно | Великден – Възкресение Христово

Великден – Възкресение Христово

Петя Маркова | 2013-05-05

Великден или Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни. Католиците тачат обаче повече Рождество Христово. В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно предсказва разпъването си на кръста и Възкресението си след три дни. И, когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна. Възкресението е повод за грандиозни тържества в целия християнски свят.
Събитията, свързани с Христовото възкресение, са станали в дните около еврейския празник Пасха. Затова от самото начало честването на Великден е свързано с еврейската Пасха. Тъй като поради връзката му с лунния календар Пасхата е подвижен празник, съответно и Великден променя датата си. Едно древно правило определя Великден да не се празнува заедно с Пасхата на евреите, а в неделните дни около нея, винаги след деня на пролетното равноденствие. Още от времето на Първия вселенски събор през 325 г. има пожелание Великден да се чества в един ден от всички християни. Тогава е определен принципът, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Защо се разминават празниците на католици и православни?
Православната църква определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а Католическата църква – според Грегорианския. Протестантите пък честват Великден според местната традиция – на Запад с католиците, на Изток с православните.
Юлианският календар е по-неточен и изостава с тринадесет дни спрямо астрономическото време. На Запад започват изчисленията за празника от 21 март – деня на действителното пролетно равноденствие, за Юлианския календар този ден е тринадесет дни по-късно. Когато пълнолунието след астрономическия ден на пролетното равноденствие се падне след 4 април, на Изток и Запад честват Великден на една дата, но ако пълнолунието се случи между 21 март и 4 април, на Запад празнуват Великден много по-рано от православната църква. Понякога тази разлика достига цял месец. Друга причина за различните дати е и обстоятелството, че на Запад празнуват Великден дори ако неделята след пълнолунието на пролетното равноденствие съвпадне с еврейската Пасха, докато в този случай на Изток определят за дата на празника следващия неделен ден. Каприз на календара, заради който всички християни по света ще честват Великден тази седмица, възроди интереса към опитите да се намери обща дата за честване на християнския празник всяка година, съобщиха от Световния съвет на църквите. Проблемът за установяване на обща дата за честване на Великден занимава църковните лидери от десетилетия. През 1975 г. Римокатолическата църква предложи датата да не се мести из петседмичния период, а да бъде фиксирана на "неделята след втората събота на април". Тази идея обаче беше изоставена. През 1997 г. на среща в Алепо, Сирия, представители на всички църкви се съгласиха, че датата трябва да бъде определяна на базата на първоначалния принцип, като се използва точна астрономична информация за определяне на датата на пролетното равноденствие. През следващите 20 години датите за честване на Великден съвпадат още шест пъти.

Какво повеляват стародавните български традиции?
Приготовленията за празника протичат през цялата предходна седмица. Великденските яйца се боядисват обикновено на Велики Четвъртък или в събота. С първото, боядисано в червено яйце, бабата чертае кръст по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Това яйце се слага пред домашната икона, в сандъка с момински чеиз или се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка. На Велики Четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, на девера и на роднини. Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта в неделя всички отиват на черква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с Христос Возкресе. Младоженците през този ден гостуват на своите кумове, родители и на девера. Те носят великденски хлябове и кошница с червени яйца. Посрещат ги с богато подредени трапези.

Какво символизират шарените яйца?
От древни времена много култури асоциират яйцето с вселената. Персите например вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. През 4-и век консумирането на яйца по време на постите е забранено. През пролетта обаче кокошките снасят най-много. Тогава хората започнали да варят яйцата, за да ги запазят по-дълго. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. В Германия зелени яйца са се консумирали в четвъртъка преди Великден. В Гърция първоначално яйцата са боядисвани само в червено. В православния свят яйцата се използват като специално Великденско поздравление. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с фразата Христос Возкресе. В католическия свят шарените яйца се крият от децата, които трябвало да ги намерят по Великден, което пък дало началото на лова за великденски яйца. Във втория ден на Великден според западноевропейска традиция се търкалят яйца. Децата във Великобритания и Германия играят игра, търкаляйки яйца едно срещу друго или по хълм. Яйцето, което остане най-дълго здраво, побеждава, а собственикът му според вярванията ще бъде здрав цяла година. От 1878 г. децата във Вашингтон са поканени да търкалят яйца на моравата пред Белия дом. Яйцето на Фаберже е най-известното яйце сред декорираните. През 1883 г. руският цар наредил на Петер Фаберже да изработи специално яйце за жена му и той създал яйце, инкрустирано със скъпоценни камъни.

Откъде се появи Великденският заек?
През последните десетина години по родните магазини изобилстват шоколадови, керамични, захарни и плюшени фигурки на зайци като неизменен атрибут на Великденския празник. Мнозина се питат защо около шарените яйца по-често се рисува заек, отколкото например, кокошка с пилета. Традицията на Великденския заек е от езически времена. Хората са принасяли зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Еостре (от нейното име носи названието си на английски католическият празник Истър, Великден.). По това време се е правел ритуален лов на зайци. Сега той е все още част от Великденския празник, но никой не го възприема като свещенодействие. За първи път Великденският заек се споменава в немска приказка от 15-и век. Там се разказва за заек, който криел в градината шарени яйца от децата. В американския фолклор Великденският заек е привнесен през 17-и в. от немски заселници в Пенсилвания. Децата там вярвали, че ако бъдат послушни, Великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца. От 18-и в. в Германия започнали да произвеждат фигурки на великденски зайци от захар или шоколад.

Защо се яде агнешко месо?
Агнето е изключително важен символ на Великден в Централна и Източна Европа. То представя Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. Християнската традиция представя Иисус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост. Защо се обличат нови дрехи? Това е традиция на Великден при повечето християни. Новите дрехи са символ на възраждането на новия живот през пролетта и на Възкресението.

Защо в декорацията на дома присъства кошница с лакомства?
По католическа традиция кошница, пълна с хляб, сирене, шунка и други храни за Великденския обяд са се оставяли по време на утринната Великденска меса в църквата, за да се осветят. Тази традиция се е развила до сувенирни кошници, пълни с шоколадови яйца, бонбони, играчки и фигурки на зайци.Коментари
45 коментара

Даниела , 11 г.,

Публикувано на 22.12.2008

браво ! мн е хубава и поучителна тази информация ! благодаря !

Диляна Симеонова, 11 г.,

Публикувано на 06.01.2009

ми не е толкоз зле.браво но пак си е скучно.

Маргарита , 11 г.,

Публикувано на 19.01.2009

ми хубаво е ;}

Ани , 12 г.,

Публикувано на 20.01.2009

Мерси ви много много ми помогна тази информация!!!

Жоро , 11 г.,

Публикувано на 25.01.2009

много мерси точно тфа искаше госпожата да и напишем за даскало ! преписах някои раоти и получих 6 мн мн ! (момичето кое го е побликъвало се казва петя , майка ми се казва така :P :)

Сехер , 12 г.,

Публикувано на 03.02.2009

много ми помогна тази информация

Сабина Вачкова, 19 г.,

Публикувано на 25.03.2009

здравейте на мен лъбимият ми празник е велик ден аз много го обичам и искам да разбера на коя дата сепада той е през април месекс така знам

Ана , 10 г.,

Публикувано на 30.03.2009

много xубав сайт!!! БЛАГОДАРЯ ВИ!! МНОГО МИ ПОМОГНА ПО ЧОВЕКЪТ И ОБЩЕСТВОТО!!!

Адела Стоинова, 11 г.,

Публикувано на 09.04.2009

леле мерсии мн имахме по български и имам 6 напраооо

Свилен Димитров, 10 г.,

Публикувано на 13.04.2009

на този сайт е изписано всичко за велик ден какво се е случило с иисус и много други работи този сайт е най описуемото за велик ден за да знаеш за ВЕЛИКДЕН

Симона Шопова, 10 г.,

Публикувано на 15.04.2009

благодаря за инфорвацията ! трябваше ми пи литература получих 6 много благодаря! много ми помогна! наистина много знаете за велик ден и все пак благодаря!:):)благодаря!(:(:

Георги Димов, 11 г.,

Публикувано на 16.04.2009

Мерси мн мн мн мн ми помогна тази Великденска информация.Винаги ще посещавам този страхотен сит

Нелито Динева, 11 г.,

Публикувано на 10.01.2010

на мен ми трябваше нещо а напиша по литератъра за великден и това много много ми помогна :)

Зорница Танева, 11 г.,

Публикувано на 26.01.2010

мн мн ми помогна по литература пак ви БЛАГОДАРЯ МН

Румяна , 11г г.,

Публикувано на 27.01.2010

Благодаря много ми помогна тази информация по Български език!!! Може да имам 6!!!

Иван , ,

Публикувано на 09.02.2010

хубава е информацията има много неща от които можем да се научим :d

Дени , ,

Публикувано на 18.02.2010

а някой знае ки кога точно се празнува великден ms мн за написаното!!!

От редакцията:Всяка година е на различна дата. Тази година ще е на 4-ти април.

4564 8766, 11 г.,

Публикувано на 07.03.2010

помогна ми

Златина Хаилезова, 10 г.,

Публикувано на 20.03.2010

Много е хубава

Дарина Иванов, 9 г.,

Публикувано на 21.03.2010

наистина много добра информация

Людмила Цветанова, 35 г.,

Публикувано на 29.03.2010

Много добра статия.Ровех се из нета да проверя тази година кога е католическия Великден и случайно попаднах на този сайт.Ще го покажа на децата си...ако те вече не го знаят...

анонимен , ,

Публикувано на 05.04.2010

~ЕГАТИ МНОГО СА ДЪЛГИ!!!!НЕМОГА ДА ГИ ПРЕПИшА!!!!~

Ивето , 13 г.,

Публикувано на 08.04.2011

благодаря за информацията много ми помогна по БЕЛ.в този сайт Великден е описан най добре

Елена Велчева, 11 г.,

Публикувано на 13.04.2011

не е зле

Елица Ангелова, 13 г.,

Публикувано на 18.04.2011

не е зле

Алекс , 12 г.,

Публикувано на 20.04.2011

благодаря точно тва ми треаше за прежентацията за великден!!!!!!

Gabriela , 11 г.,

Публикувано на 20.12.2011

tocno tova mi trqbva po literatura mersii !!

Хриси александрова, 10 г.,

Публикувано на 19.01.2012

най хубавото нещо на света.

рали,мими Крумови, 11 г.,

Публикувано на 07.03.2012

супер яко е това и от мими

Памела Дилянова, 13 г.,

Публикувано на 29.03.2012

Помогнахте ни много с този сайт ..! Мерси много

Габриела , 8 г.,

Публикувано на 02.04.2012

Много ми помогна тази информация :) Трябваше по литература да пишем за Великден :) Мерси за информацията :))

Александър Борисов , ,

Публикувано на 16.04.2012

Леле колко сте невежи!!!

sonq bandalovska, 10 г.,

Публикувано на 16.04.2012

az imah takava domashna po bulgarski gospojata mi pisa 6- zashtoto bqh pisalamnogo grozno mnogo hubav sait!!!

Мария Вълчева, 11 г.,

Публикувано на 23.12.2013

Много хубав текст.Аз мисля,че изобщо не е скучен,както ``казват`` някои хора.Мнооооого е гооооооооооооооооооооооооооооотииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииин.

dg fashg, 11 г.,

Публикувано на 07.01.2014

mnogo e hubav teksta i mnogo blagodarq za informaciqta :*

dg fashg, 11 г.,

Публикувано на 07.01.2014

mnogo e hubav teksta i mnogo blagodarq za informaciqta :*

staiko todorov, 11 г.,

Публикувано на 06.03.2015

taq informaciq mipomogna

Рени Ананиева, 30 г.,

Публикувано на 11.04.2015

Полезна информативна статия. Браво. Най- накрая узнах истината за великденския заек!

Вероника Денева, 11 1/ г.,

Публикувано на 23.02.2016

Благодаря за инфото!!! Научих полезни неща.

Сали Дининева , 12 г.,

Публикувано на 26.04.2016

Благодаря за информацията.Само като си помисля,че ми трябва за днес,а аз не откривах сайт с инфото,която ми трябва...И намерих тук.Благодаря Ви!

айше русева, 23 г.,

Публикувано на 30.04.2016

Много добре бог да е със вас

Анонимен Амено, 13 г.,

Публикувано на 26.01.2017

Ехооо. Някои от вас въобще ходил ли е в час по Български език и литература П.С. Май не

тошко Петров, 28 г.,

Публикувано на 06.02.2017

Много е хубава тази информация. Много ми хареса. Но можехте да включите още нещо...

Траяна , 12 г.,

Публикувано на 25.03.2017

За мен статията беше много интересна и полезна. (;

Сияна , 9 г.,

Публикувано на 16.04.2020

Статията беше много интересна

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град