новини детски

Начало | новини детски | Грипна ваканция обявиха в Карнобат, Дупница и Сепарева баня

Грипна ваканция обявиха в Карнобат, Дупница и Сепарева баня

Аз детето | 2020-01-21

Грипна ваканция обявиха в Карнобат, Дупница и Сепарева баня

Обявена е грипна епидемия на територията на общините Дупница и Сапарева баня, съобщават от Регионална здравна инспекция – Кюстендил, цитирани от „Фокус“. За миналата седмица заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Дупница е 242 на 10 хил. души, а за Сапарева баня отчетените стойности са 263 на 10 хил. души. Заради това е дадено предложение до Регионалния инспекторат по образованието да бъдат прекратени временно учебните занятия във всички училища, което вече е прието. Така от днес до 27 януари има грипна ваканция във всички училища на територията на двете общини.

От днес няма да ходят на училище и децата в Карнобат! Кметът Георги Димитров е издал заповед, че от вторник до четвъртък (включително) ще са неучебни дни. Заповедта е оповестена във фейсбук-профила на кмета:

„Скъпи ученици, тъй като имам сериозни основания, а и желая да не боледувате Ви информирам, че от утре сте в ГРИПНА ВАКАНЦИЯ. Обявявам за неучебни дните – 21, 22 и 23 януари (вторник, сряда и четвъртък). Молбата ми е да си стоите у дома на топло, да не се събирате на обществени места – с приятели и съученици, за да ограничим разпространението на грипния вирус“.

Най-напред грипна епидемия и ваканция беше обявена в Хисаря, а след това последваха и други градове. В предепидемична обстановка и област Монтана. През последната седмица болните от грип и остри респираторни заболявания там са се увеличили четири пъти спрямо предната седмица и заболеваемостта е вече 243 на 10 000 души, съобщиха и от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). В някои класове на училище е имало по 7-8 деца вчера, толкова са идвали и в групи на детска градина. В община Лом отсъстващите от училище и детска градина деца също са се увеличили рязко.

Един случай на грип при момиче на 15 години от Монтана е вече доказан в национална лаборатория, взети са още 10 проби от други болни от областта, които в момента се изследват. От РЗИ препоръчват по-стриктна лична хигиена, избягване на контакти с болни и на събирания на много хора на едно място. В близките дни здравната инспекция ще реши дали да обяви грипна епидемия. Д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ към ВМА в София съобщи, че и при тях се усеща увеличаване на броя на пациентите с респираторни инфекции. В момента циркулират грип тип А и Б. Тя успокои, че всичко е в реда на допустимото, както всяка година по това време.

Характерно за грипната инфекция е внезапното ѝ появяване с остро начало. Хората да не се самолекуват, а да потърсят лекарска помощ, когато усетят първите симптоми – втрисане, висока температура, болки в мускулите и бърза отпадналост, съветват здравните експерти.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град