любопитно

Начало | любопитно | Детска книга се превръща в истинско дърво

Детска книга се превръща в истинско дърво

Аз детето | 2015-07-10

Детска книга се превръща в истинско дърво

Много често ви повтаряме, че четенето на книги е изключително важно. Сега ще ви го кажем пак, но вече и в още един смисъл. Книжките освен полезни за вас, вече са полезни и за природата. Чудите се как ли, ще разберете.

Представете си как чете книга в парка под горещото слънце и няма нито едно дърво, под което да седнете на сянка. Ужасно нали и може би все по-реално. Според „Грийн Пийс“ на всеки две секунди горичка от дървета голяма колкото игрище за футбол изчезва. Просто ужас. Но нека се върнем на книгите... Книгите са богатство за своите читатели и заплаха за съществуването на дърветата... Може ли да бъде намерен компромис между любовта към книжното тяло и опазването на околната среда?

Може! Новата програма The Tree Book Tree предлага красива детска книжкa, която може да се превръща в истинско дърво, след като бъде прочетена и засадена или с други думи „книга, която връща на природата онова, което ѝ е отнела". Аржентинското издателство за детска литература Pequeño Editor, в партньорство с FCB Buenos Aires, създава първата подобна книга, излязла на пазара през март 2015 г.

Изумителната книга с картинки, подходяща както за деца от 8 до 12 г., така и за възрастни, е озаглавена Mi Papá Estuvo en la Selva ("Баща ми беше в джунглата"). Нейни автори и илюстратори са Густи и Ан Десис. В книгата едно момче разказва за приключенията на баща си в еквадорската джунгла. Приказката е създадена по истинска история и се очаква това да накара читателите да се замислят върху разрушаването на естествените хабитати и да ги вдъхнови да опазват живота около тях.

Книгата е специална заради нейната изработка. Самата хартия е сатенирана и не съдържа киселина, а за отпечатването ѝ е използвано еко мастило. Страниците са ръчно пришити една към друга, а между тях внимателно са посяти семена на дървото жакаранда, за да ѝ помогнат да се превърне в дърво. В Аржентина книжарниците украсяват витрините си, показвайки процеса на превръщане на книгата в дръвче.

Тази красива и креативна книжка цели да покаже на младите читатели как книгите влияят на околната среда и да възобнови цикъла на растеж. За направата на книгите се унищожават дървета, които обаче биват засадени наново, след като книгите бъдат прочетени. Въпреки, че това не е трайно решение на проблема с прекомерното използване на хартия, тази нова идея е един прекрасен начин да се замислим как създаването на книжни изделия влияе на природата. Освен това, децата определено ще бъдат впечатлени да видят собствената си книжка да се превръща в голямо дърво.
 



Коментари
1 коментар

Кристина Илиева, 10 г.,

Публикувано на 12.07.2015

Много хубава идея.Дано направят такива и в България

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град