новини детски

Начало | новини детски | Безплатни ателиета за писане на великденски яйца в НИМ

Безплатни ателиета за писане на великденски яйца в НИМ

Аз детето | 2018-03-27

Безплатни ателиета за писане на великденски яйца в НИМ

Как са разкрасявали нашите баби великденските яйца – това може да научи всеки, който посети на Лазаровден – 31 март (събота) ателиетата за писани великденски яйца в Детския образователен център към Националния исторически музей (НИМ). Занятията са безплатни и са част от проекта „Представителна изложба: Сакралното пространство по българските земи XV–XIX в.“, реализиран с частичната финансова подкрепа на Министерство на културата.

Децата и техните родители ще имат възможност да изписват и украсяват яйца по стара восъчна технология в стила на народната традиция и орнаментика под вещото ръководство на майстора в тази област – доц. д-р Светла Ракшиева, автор на книгата „Писано яйце за Великден“, и на специалисти от НИМ. Материалите, инструментите и моделите ще бъдат осигурени от организаторите. Предвидените за изписване яйца са кухи. Всеки може да отнесе със себе си нарисуваните от него образци, като същевременно ще може да научи за традициите и обичаите на Лазаровден и Великден.

Ателието за писане на великденски яйца е първото от поредицата занятия, които тематично са свързани с изложбата в зала 4 на музея – „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи XV–XIX в.“ и с показаните в нея предмети. Следващите ателиета ще бъдат за приготвяне на обредни хлябове (през месец април), калиграфски занимания (през месец май) и изработване на глинени икони (през юни).

Занятията на 31 март (събота) започват в 10:30 ч. и ще продължат до 15:30 ч. Входът за ателиетата в Детския център на НИМ е свободен. За единични посещения – не е необходимо записване. За групи – записване за следните часове: 10:30, 12:30, 15:00 на тел.: 02 955 7604/ вътр. 139 или 0894 540 117; имейл: info@detskicentarnim.com.

Снимка: НИМКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град