приказки от деца

Начало | приказки от деца | Балът на Пепеляшка

Балът на Пепеляшка

Пламена Янчева | 2011-05-10

Живяло някога момиче на име Пепеляшка. Тя живеела със своята мащеха. Баща й бил починал още когато Пепеляшка била съвсем малка. А истинската й майка я била изоставила. Мащехата на девойката много я обичала и я гледала като своя дъщеря, тъй като тя си нямала дете. Пепеляшка обожавала да шие рокли – всекидневни, официални, сватбени, бални...

Един ден султанът решил да направи бал на сина си Аладин, за да може той да си избере съпруга. Разчула се новината из цялото градче и мащехата на Пепеляшка я събудила и й разказала за бала. Пепеляшка скочила веднага и се облякла. Закусила и рекла на мащехата си:
– Мамо, аз ще ушия две рокли – една за теб и една за мен. Моята ще бъде синя, а твоята зелена.
– Добре, дъще. Трябва да са готови до другата седмица.
Пепеляшка започнала усилена работа по двете рокли. Седем дни и седем нощи тя работила неуморно и на седмата нощ завършила роклите. Станали разкошни. Роклята на Пепеляшка била розова, със скъпоценни камъни около ханша, обувките били бели, а диадемата й била тъмно розова. Зелената рокля пък имала колан от диаманти, диадемата била от сапфири, а обувките били от зелено злато.

В деня на бала двете се приготвили и тръгнали с каляска, която принцът изпратил пред всеки дом на всяка поканена девойка. Щом пристигнали, те слезли от каляската и озарили със своя блясък цялата зала. Всички млъкнали, музиката спряла, а принцът се приближил към девойката и започнали да танцуват. Точно в този миг пристигнала една зла магьосница на име Рапунцел. Тя била красива на външен вид, но много лоша по душа. Искала да се омъжи за принца, не по любов, а заради властта. Така щяла да има целия народ и да го контролира. Като видяла, че Пепеляшка танцува с принца, много се ядосала. Взела вълшебния си жезъл и я превърнала в жаба. Всички се уплашили и побягнали. Останали само мащехата й, принцът, Рапунцел и Пепеляшка. Принцът много страдал, защото се бил влюбил. Злата вещица хванала Аладин за ръка, но той се дръпнал и казал:
– Ти причини зло на моята принцеса! За това ще бъдеш наказана! Грабнал жезъла й и го счупил на две.
Точно в този миг тя изчезнала. Останали само дрехите й. Принцът взел жабата и я целунал. Веднага след целувката животното полетяло и се превърнало в принцеса.

На другия ден зазвънели сватбени камбани. Пепеляшка се омъжила за принц Аладин и заживели щастливо в двореца. А за мащехата й направили отделен дворец. Те живеят щастливо и сега.

Прочетете още:
Мъдрият тъкач
Скъпоценният плод
Дъщерята на говедаря
Галената дъщеря



Коментари
1 коментар

Petia Nikolaeva, 9 г.,

Публикувано на 29.10.2014

Tozi sait e samo za men-unikalen e!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град