важните неща

Начало | важните неща | 9 доказани съвета за по-лесно учене

9 доказани съвета за по-лесно учене

Аз детето | 2016-12-20

9 доказани съвета за по-лесно учене

Предстоящият тест или контролно винаги е повод за притеснение, дори и за най-подготвения ученик, защото всеки иска да се представи добре. Често обаче ученето никак не върви лесно, особено, когато наближава някакъв празник и почивка и има толкова много неща, които те разсейват и за които да мислиш и са далеч по-приятни от формулите по химия, задачата по математика или дори историята на някоя битка. Сигурно не само ние, когато седнем да учим нещо и се сещаме за всички по-хубави неща, които можем да направим и не можем да се отърсим от мислите за тях. Това е така, защото често учим грешно и това ни изиграва лоша шега. Затова ви предлагаме тези 9 лесни за изпълнение и абсолютно доказани правила за по-лесно и бързо учене, които да спазвате всеки ден. С тях освен че ще ви се струва всичко лесно, ще научавате нещата и по-бързо, което означава, че след това ще имате повече свободно време за игра и други занимания. Опитайте ги, работят!

1. Учете по малко, но редовно

Науката отрича академичните маратони – вместо да отделите 4 часа за непрекъснато учене, които ще ви уморят и натоварят, много по-ефективно е да разпределите това време на кратки откъси по 30 минути с почивки между тях. Може да ви се струва, че така ще ви отнеме повече време, ама не е вярно. Така ще научите всичко далеч по-бързо и ще го запомните по-добре. Това е така, защото мозъкът усвоява по-добре информация на кратки сесии.

2. „Не“ на ученето през нощта

Да забиеш нос в учебниците късно вечер или цяла нощ е класика, особено за по-големите ученици и студентите, но изобщо не е продуктивно. Продължителното натоварване засяга негативно паметта и логиката. Вместо това ученето в нормални и едни и същи часове създава рутина за мозъка, която го стимулира.

3. Подчертаването на определени пасажи също не помага

Мнозина го правят, но шаренето по листа с маркер всъщност не повишава разбирането за темата и не свързва ключови концепции. По-добре опитайте да работите с карти, върху които да напишете различни данни или въпроси, да не говорим, че е много по-практично, тъй като може да ги ползвате дори в автобуса.

4. Поставяйте цел за всяко залягане над учебниците

Знаем, че имате много домашни, но е хубаво за всеки откъс от 30 минути да избирате една-единствена тема за учене и да се съсредоточите върху нея, по-лесно е.

5. Възприемане, а не зазубряне

Изследвания показват, че децата, които четат уроците си и наистина ги научават да ги разказват със свои думи, разбират ги, се справят много по-добре в училище и много по-добре научават всичко. Така дори и да забравиш нещо, можеш да се подсетиш, а ако си назубрил урока, забравиш ли една дума от него – край, не можеш да го разказваш повече. Разбирането на информацията активира мозъка и го прави по-ефективен в усвояването на информацията. Ако просто се опитвате да научите всичко наизуст, това няма добър ефект.

6. Упражнявайте се отново и отново

Дори когато продължавате да правите грешки, те показват празнините в знанията ви. Упражненията повишават увереността, което също води до по-добро представяне.

7. Намерете вашето кътче

Учените са категорични, че най-доброто място за академични занимания трябва да бъде отделно кътче, оборудвано с всички нужни учебници и помагала.

8. Музика по време на учене не е добра идея

Много хора обичат да се концентрират или пък разведряват с помощта на музика, докато учат. Наистина, някои изследвания показват, че слушането на класическа музика може да помогне. Нови проучвания обаче предупреждават, че ритмичната музика за фон всъщност пречи на концентрацията.

9. Махнете телефона

Това на пръв поглед е ясно, но мнозина правят грешката да държат до себе си своя смартфон. А всички знаем колко много звуци и сигнали идват от него, това в комбинация с писането на съобщения и разговорите не биха могли да бъдат по-разсейващи, когато трябва да се съсредоточите.

Имаме и още съвети, които си струва да погледнете:
Да преборим ученето – съвети как да учим по-лесно и бързо
Защо е добре да учим чужд език
Какво да правиш, ако учителката не те харесва



Коментари
4 коментара

Цветомира Панамска, 10 г.,

Публикувано на 20.10.2019

Супер сайт

Димитър Георгиев, 9 г.,

Публикувано на 19.10.2020

Страхотен сайт

Мартина Богомилова, 9 год г.,

Публикувано на 19.10.2020

Супер е сайта

Кремена Георгиева, 7 г.,

Публикувано на 02.11.2021

Това е най - хубавият сайт в който съм влизала някога

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град