интересно

Начало | интересно | 7 особени факта за дъжда, които не знаехте

7 особени факта за дъжда, които не знаехте

Аз детето | 2016-09-11

7 особени факта за дъжда, които не знаехте

Най-обикновена гледка за нас е навън да вали дъжд, просто от небето падат капки вода. Обаче на бас, че никой от вас не подозира колко други интересни неща се случват, когато навън вали. Вижте:

Дъждът може да е цветен

Цветният дъжд, или така нареченият „червен дъжд“, е вид дъжд, който съдържа достатъчно количество цветни прашинки, видими с просто око. В Керала, Индия, този феномен е наблюдаван в единични случаи, но пък големите бури били като кървави. Съществуват свидетелства за жълт, зелен и черен дъжд.

Най-малко дъждовното място на планетата не е пустиня

Антарктика е място, което може и да е покрито с лед, но всъщност валежите от дъжд и сняг там са най-малко в сравнение с всички други места на Земята. Едва 165 милиметра на година. За да имате база за сравнение, в някои райони на Колумбия количествата годишно достигат 11 770 милиметра.

Дъждът невинаги прави земята мокра

В някои много сухи и горещи места дъждът понякога се изпарява преди да стигне до земята. Това може да е особено неприятно явление за населени райони, в които липсата на вода е истински проблем. Случва се хора да се молят за капка дъжд и реално да виждат как такъв пада от небето, но не стига до тях.

Не всички капки дъжд са съставени от вода

На Венера, както и на други планети и техните спътници, дъждът не е от вода, а от сярна киселина и метан.

Дъждът кара тревата да изглежда по-зелена

Дъждовните капчици съдържат разтворен азот, който идва от въздуха. Това е нещо като естествен тор за растенията и кара тревата да изглежда по-зелена след валежи.

Дъждът не мирише, нищо че обичаме аромата му

Всъщност, по време на валежи и след това усещаме миризмата на прясно разровената пръст, която се получава от сблъсъка на дъжда със земята. В почвата живеят бактерии, наречени актиномицети и те оставят усещането за този аромат.

Дължим играта „дартс“ на дъжда

Твърди се, че играта „дартс“ е измислена заради дъжда. Според легендата, преди години стрелци с лък попаднали в тежък порой по време на състезание. Наложило се да се скрият в местната кръчма и започнали да хвърлят къси стрелички по мишена на стената.

Вижте още:
Ето какво се случва, когато завали дъжд в най-сухата пустиня в света
Да си направим дъжд като истински господар на природата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град