зоокът

Начало | зоокът | 6 умни и дружелюбни породи котки подходящи за деца

6 умни и дружелюбни породи котки подходящи за деца

Аз детето | 2018-04-02

6 умни и дружелюбни породи котки подходящи за деца

Котките са едни от най-популярните домашни любимци. Все пак кой не иска компания у дома да му прави пухкаво, мъркащо и игриво животинче. От котка до котка обаче има голяма разлика. Малко хора се замислят, но всъщност мъркащите ни приятели не се различават по цветове, а по породи. При това всяка порода има нужда от специфични грижи и дори храна. Не всички котки са еднакви дори и по характер. Някои от тях много обичат да си играят, докато други обожават спокойствието и по цял ден да си лежат и да не бъдат закачани. При това и двата вида могат да са черни или рижави. Заради това, за да изберете най-подходящия домашен любимец, който ще отговори на вашия игрив детски характер и който ще обича бързите консерви с храна сме ви подготвили списък с 6 от най-умните и дружелюбни котенца подходящи за деца. Ако искате да си имате мъркащ приятел, то изберете си един от тези красавци.

Екзотична късокосместа котка

Искате котенце, което да галите и галите без да му омръзва и без да бяга от вас? Тогава за вас е именно този сладур! Това е порода, която никога не отказва ласки и винаги се радва на вниманието, колкото и дълго да е то. При това изобщо не е придирчива към храната. Много от собствениците на тази екзотична късокосместа твърдят, че тя яде дори домати, а пък космите по килима са сведени до минимум.

Абисинска котка

Тази порода е подходяща за тези от вас, които обичат движението и да не мързелуват. Също като децата абисинските котки обичат да тичат и скачат насам-натам. Също така са и много любопитни и с радост ще участват във всички дела у дома. На външен вид може и да изглеждат като постоянно ядосани и раздразнени, но всъщност имат много мил и любвеобилен характер.

Бирманска котка

Бирманските котки са умни, уравновесени и лесно се поддават на дресировка. Могат да се разхождат и на каишка, стига да привикнат на това от малки. Не са срамежливи и не биха хукнали да се крият когато идват гости. Точно обратното, биха посрещнали новодошлите с намерението да ги опознаят. Бирманските котки не са подходящи за много малки деца, защото не са толкова активни и не биха понесли да ги разнасят малки слаби детски ръчички напред-назад из жилището. Бирманските котки са добри другари за по-големи деца, които вече ходят на училище, защото те биха седели кротко край тях докато си пишат домашните. В някои страни препоръчват на децата да разказват пред котката уроците по разказвателните предмети. Така и котката има принос за образователния процес.

Мейн кун

Една от най-отдавна гледаните породи котки, поради което са се утвърдили като чудесен житейски спътник на човека. В миналото породата е била гледана от фермери и се е отблагодарявала за грижите като е пазела къщата от мишки и други нежелани гризачи. Мейн кун са животни, ориентирани към човека. Те са част от живота на хората от далечни времена и са се научили да се адаптират към нуждите им, както и към промените в средата на живот. Способни са да проявяват търпение към по-активни деца. По природа са много послушни, спокойни и тихи. Могат с часове да играят с деца на игри от типа „донеси ми това“ или „сега ще те галя, докато не ми изтръпнат ръцете“.

Регдол

Тези сладури са много внимателни, с тихи нежни гласчета, които не само че не биха ви разсейвали, докато си учите уроците, но и биха допринесли за създаване на уютна учебна атмосфера. Котките регдол обичат да им се обръща внимание, но не са нахални и умеят да чакат. Те усещат когато стопаните им са заети над нещо важно и не биха се натрапвали. Действат много успокояващо само с присъствието си в стаята, с което подсъзнателно подтикват към четене и засилват концентрацията.

Шотландска клепоуха

Както подсказва името, става дума за едно сладко и очарователно клепоухо създание. Името му е дадено през 1966 г. и е чудесен мил любимец за цялото семейство. Впечатляващо е и с големите си кръгли и изразителни очи. Съществуват два вида според дължината на козината – късокосмест и дългокосмест. Шотландската клепоуха котка е възникнала в резултат на спонтанна мутация в една ферма в Шотландия през 1961 г., където фермерът Уилям Рос забелязал сред родените котета едно с подвити уши. Гальовни и общителни са и дори си падат малко клоуни и обичат да изпълняват разни номера. Отличават се с изключителна игривост и дружелюбност и обожават човешкото внимание и обич.

Снимки: pixabay.com



Коментари
2 коментара

Синя , ,

Публикувано на 26.07.2018

Не е нужно котката да е от специална порода, за да има характер

Айше , 34 г.,

Публикувано на 16.01.2021

как мога да си купя екзотична късокосместа котка

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град