За родители

Начало | За родители | 6 храни, които са много вредни за детския имунитет

6 храни, които са много вредни за детския имунитет

Аз детето | 2019-09-19

6 храни, които са много вредни за детския имунитет

Лошите бактерии, вирусите и болестите, които те носят, винаги са били част от света и независимо колко се опитваме да ги изучим и премахнем от живота си, те все пак намират начин да съществуват. Хубаво обаче е, че и тялото ни отдавна е изградило естествена защита към повечето от тях, която наричаме имунитет. За да бъде обаче имунитетът ни силен трябва да му помагаме и колкото и банално да звучи, за тази защитна сила на организма са верни думите, че „ти си това, което ядеш“. Правилната храна е равна на по-силен имунитет. Особено пък при децата, когато имунната система се развива. Затова е важно да им даваме и правилните храни. Разбира се няма как да ги лишаваме напълно от сладките неща или пържени картофи, но ето кои храни е хубаво да бъдат консумирани в по-малки количества, защото са изключително вредни за детския имунитет.

Захарни изделия

Всички обичаме понякога вафла, шоколад, пастичка или друг вид сладко изкушение, особено когато те са преобладаващата част от стоките във всеки магазин. Но знаете ли какво се случва ако прекаляваме с тези храни? Наред с другите негативи за здравето, след консумация на захарни изделия белите кръвни телца намаляват с 50%. Както всеки от нас знае, именно те защитават организма от болестите и вирусите. Вместо често да давате на детето такива пакетирани изделия, по-добре му пригответе домашен кекс с мед, плодова салата или пък му предложете сушени плодове.

Пържени картофи

Всички ги обичаме и ги слагаме като гарнитура към всичко, но понякога просто трябва да изберем салатата. Защо ли? Защото пържените картофи са пълни с трансмазнини, а те често са основните „виновници“ за отслабването на имунната система, алергията, диабета и наднорменото тегло. Сами по себе си картофите са полезна храна, но само ако ги предлагате на децата си по-често във сварен, задушен или изпечен вид.

Желирани бонбони

Меченца, плодчета, минибутилчици, жабки и какви ли други форми и още повече вкусове – не е чудно защо децата ги обичат толкова много. Те разбира се са вкусни, но не и полезни. Обърнете внимание на съдържанието и сами ще видите защо. Повечето от тях са пълни с изкуствени аромати и оцветители, които натоварват организма докато се опитва да ги преработи и така той става по-лесна мишена за вирусите.

Газирани напитки

Колко вредно е газираното се говори сякаш от хиляди години и този факт си остава верен и досега. Газираните напитки и соковете, които не са от 100% плод, съдържат всичко друго, но не и неща, които често да предлагате на детето си. И знаете ли, истината е, че нито едно дете не се ражда обичайки кола, фанта и всички подобни. Никое дете няма вроден навик към пиенето на нещо друго освен мляко и вода и точно заради това, колко и какви газирани напитки ще пие или не, зависи най-вече от родителите. Така че вместо да задоволяваме жаждата му, най-вече през лятото, със студена кола, по-добре предлагайте на детето си изцеден сок от студени плодове, чай или айрян. Тези напитки са доста по-полезни и дори по-освежаващи.

Снаксове и чипсове

Това е ясно за всеки родител. И макар очевидно да не можем да им ги забраним е хубаво поне у дома да предлагаме алтернативи на тези толкова вредни за здравето храни. Когато седнете пред телевизора или компютъра, вместо споменатите си направете плодова салата или пък морковени пръчици със сос, всъщност са доста вкусни и децата също ще се убедят в това ако им ги предлагате по-често.

Кренвирши

За правилното развитие на всички системи и органи детският организъм определено се нуждае от протеини, които най-често се съдържат в месото. Но под „месо“ определено не се имат предвид кренвирши и други по-мазни салами. В тези колбаси често има всичко друго от животински произход, но не и истинско месо. И ежедневната им консумация често води до срив в имунната система. Това естествено не означава да не си ги позволявате или да не ги сервирате на децата си, но се старайте да е по-рядко, а истинско свежо печено месо да присъства по-често на масата, заедно с вкусна салата или печени зеленчуци.

Прочетете и още няколко полезни неща за храните и децата:
6 чудесни храни, които е добре всяко дете да яде
5 храни, които не са чак толкова здравословни за децата колкото ни се струва
5 чудесни есенни храни, които ще засилят детския имунитет
5 изпитани и лесни начина с които да научим детето да се храни по-здравословноКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град