интересно

Начало | интересно | Знаете ли какво е желато? Различно е от сладолед!

Знаете ли какво е желато? Различно е от сладолед!

Аз детето | 2020-08-17

Знаете ли какво е желато? Различно е от сладолед!

Ммм... В горещия ден няма нищо по-разхлаждащо от вкусна студена почерпка, която всички познаваме като сладолед. Но замисляли ли сте се дали сладоледът е любим навсякъде по света? Замразените лакомства са често срещани по целия свят и се предлагат в много форми и размери. Например, представете си, че посещавате Италия. Какво бихте намерили там? Ще намерите вкусна, сладка, студена смес, подобна на сладолед, която обаче се нарича желато! И колкото и да е необичайно за нас, италианците ще ви кажат, че тяхното желато не е точно синоним на сладолед.

Желато идва от латинската дума за „замразен“. Подобно на сладоледа и то се прави с мляко, сметана и захар. Също така се предлага в голямо разнообразие от вкусове. Но ако някога сте го опитвали ще знаете, че е малко по-различно от сладоледа. Има три основни точки, по които желато се различава от сладоледа. Първо в него има много по-малко мазнини. В сладоледа обикновено съдържанието на мазнини е около 18-26 процента. В желато често е под 10 процента. По-малко мазнини обаче не означава по-малко вкус. Лакомството е известно с това, че е особено кремообразно и вкусно. По-малко мазнини означава, че желато не се замразява толкова твърдо, колкото сладолед. Обикновено се сервира с 10-15 градуса по-топло от сладолед. Това означава, че желато се топи в устата ви по-бързо, като ви позволява да усещате вкуса и аромата по-богати.

Накрая, желатото е по-гъсто от сладоледа. Когато се прави сладолед, се добавя много въздух. Това увеличава количеството, което се произвежда. С увеличаването на количеството обаче качеството може да намалее. Към желато не се добавя въздух, което го прави по-качествено лакомство с кремообразен, богат вкус. Учудва ли ви, че сладоледът съдържа толкова много въздух? Тъй като това е вкусно замразено лакомство, вероятно никога няма да предположите, че въздухът е ключова съставка. Ако обаче оставите една лъжичка сладолед и желато да се разтопят, можете да видите, че разтопеното желато ще е чувствително по-голямо количество от разтопения сладолед.

Така че ако се окажете в Италия и сте гладни за готино лакомство, определено потърсете малко домашно желато. Можете да го намерите в магазините известни като желатерии. Разбира се, желатериите съществуват по целия свят. И можете да намерите желато в повечето хранителни магазини. Ако сте почитател на сладоледа (и наистина, кой не е?), Тогава не пропускайте шанса да опитате желато следващия път, когато го видите!

Дояде ли ви се сладолед? Тогава опитайте тези лесни рецепти!
Вкусен малинов сладолед за горещи летни дни
Сладолед, който замръзва за минути
Вкусен и разхлаждащ сладолед само с една съставка
Три рецепти за чуден сладолед, който се прави за минути



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град