любопитно

Начало | любопитно | Знаете ли какво е пролетно равноденствие?

Знаете ли какво е пролетно равноденствие?

Аз детето | 2023-03-20

Знаете ли какво е пролетно равноденствие?

Тъй като Земята се върти около Слънцето, всяка година има два момента, когато Слънцето е точно над екватора. Тези моменти – наречени равноденствия – се случват около 20 или 21 март и 22 или 23 септември. Равноденствието означава равни ден и нощ, тъй като продължителността на деня и нощта е почти еднаква във всички части на света по време на равноденствията.

Мартенското равноденствие настъпва, когато северното полукълбо започва да се накланя към слънцето, което означава по-дълги и по-слънчеви дни. В Северното полукълбо мартенското равноденствие се нарича пролетно равноденствие, защото е началото на пролетта. Септемврийското равноденствие се нарича есенно равноденствие, защото отбелязва първия ден на есента. Когато Северното полукълбо започне да се накланя към слънцето през пролетта, Южното полукълбо започва да се накланя обратно, което сигнализира за началото на есента там. Така в Южното полукълбо мартенското равноденствие се нарича есенно равноденствие, а септемврийското равноденствие се нарича пролетно равноденствие.

Хората празнуват пролетното равноденствие от векове. За древните култури пролетното равноденствие е означавало, че запасите им от храна скоро ще се върнат. Ранните египтяни дори построили големия сфинкс така, че да сочи директно към изгряващото слънце в деня на пролетното равноденствие. В християнството пролетното равноденствие е значимо, защото Великден винаги се пада в първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Ако държите очите и ушите си отворени около времето на пролетното равноденствие, вероятно ще чуете или видите хора да говорят за магически феномен, който се случва само на този ден.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град