Космос

Начало | Космос | Знаете какво е теорията за Големия взрив, но чували ли сте за теорията за Големия колапс?

Знаете какво е теорията за Големия взрив, но чували ли сте за теорията за Големия колапс?

Аз детето | 2020-04-02

Знаете какво е теорията за Големия взрив, но чували ли сте за теорията за Големия колапс?

Теорията за Големия взрив – всеки от нас, дори и този на когото хич не му пука за наука, а обича да рисува и да пее, знае какво е това! Всеки е чувал за прочутото обяснение на учените как е започнала съществуването си цялата Вселена. И няма как да не сте чели за едно от хилядите обяснение на тази теория, защото от векове учените прекарват много време в изучаване на въпроса откъде идва Космосът и всичко в него. Но подозирате ли, че същите тези хора се опитват и да разберат къде ще отиде този Космос един ден, какво ще стане с него! Така е създадена теорията на Големия колапс, която е почти противоположна на тази за Големия взрив.

Ако сте запознати с Големия взрив, знаете, че Вселената някога е била малка точка от материята. Тогава тази мъничка точка започнала да расте бързо. И накрая е станало всичко, което съществува днес. Интересното обаче е, че Вселената все още се разширява, пренасяйки галактики все по-далеч и по-далеч една от друга. Теорията за Големия колапс казва, че един ден Вселената ще спре да расте. Тогава тя ще започне да се свива отново. Еха! Тъй като Вселената става по-малка, тя също ще стане по-гореща. Един от начините да мислите за това е като обратното на Големия взрив. Вместо да се разширява и охлажда, Вселената ще се свие и нагрява. Накрая всичко, което съществува във Вселената, ще се събере в една мъничка точка, точно така, както е започнала.

И тогава какво? Ако си задавате този въпрос, не сте сами! Хората отдавна се питат същото... И какво може да се случи след Големия колапс. Някои смятат, че Вселената може да започне отначало с Голям взрив. Други смятат, че Вселената ще се спука като огромен балон. Някои дори вярват, че този процес се случва отново и отново, което води до създаването на много вселени, различни от нашата собствена.

Сега сигурно ще се попитате дали Големия колапс е неизбежен, защото все пак и ние живеем в тази Вселена и какво ще стане ако тя се свие или взриви... Всъщност днес много експерти се съмняват, че ще се случи. Това е така, защото, за да се случи, разширяването на Вселената трябва да се забави. Но се случва точно обратното. Вместо да се забави, разширяването на Вселената се ускорява. Как е възможно това? Експертите посочват, че тъмната материя и енергия са виновни за това. Те все още не разбират напълно как работи тъмната енергия. Но тя съставлява около 70 процента от енергията във Вселената. И тя кара Вселената да расте по-бързо. Тъй като тъмната енергия ускорява разширяването на Вселената, галактиките се отдалечават по-далеч една от друга. Това прави Големия колапс все по-малко вероятен.

Това обаче изобщо не означава, че няма да се случи нещо друго. Много хора смятат, че при тези обстоятелства може да има Голямо замразяване! Тази теория казва, че Вселената ще продължи да се разширява и охлажда. В крайна сметка тя ще загуби всякаква топлина. Вместо да стане на мъничка точка от много гореща материя, тя ще завърши като голямо количество охладена материя. Ако мислите, че нито една от тези опции не звучи толкова добре за Земята, сте прави. Но всяко от тези събития ще се случи евентуално след милиарди или трилиони години в бъдеще. Учените имат достатъчно време да намерят начини да избегнат тоталната катастрофа. Някои експерти смятат, че животът ще продължи да се развива с промяната на Вселената. Те смятат, че това може да доведе до форми на живот, които могат да живеят в света на Голямото замразяване. Други предлагат да намерят начин да избягат. Казват, че едно решение е да се изгради нова Вселена в лаборатория. Тогава цялото население на Земята може да се евакуира в новия свят.

Това може да не звучи реалистично. Но с напредъка на науката и технологиите, кой знае? А вие как бихте защитили света от Големия колапс? Какво ще кажете за Голямото замразяване? Никаква идея не е извън сферата на възможностите.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град