Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо понякога получаваме синини по тялото?

Защо понякога получаваме синини по тялото?

Аз детето | 2019-12-25

Защо понякога получаваме синини по тялото?

Юху! Ура! Колко е хубаво да се люлееш на люлките! Особено когато има кой да те засилва все по-силно и ти да се люлееш все по-бързо и по-високо! И по-нагоре! Толкова е забавно и подходящо за идеалния скок, който ще впечатли всички. Само трябва да изчакате точния момент. Докато вашият приятел ви засилва за последно, вие извивате гърба си и изчаквате люлката да достигне до върха. В последния възможен момент се пускате и скачате напред във въздуха. Докато краката ви удрят земята, вие се спъвате напред и удряте коляното си в земята. Е, не беше перфектното приземяване, но беше забавно! Коляното ви не кърви и не боли, така че ставате и продължавате да играете. През останалата част от деня обаче забелязвате, че коляното ви не е съвсем с нормалния си цвят, но продължава да не ви боли така че няма значение.

На другия ден обаче с изненада виждате, че цветът на коляното ви е доста тъмен. Какво се случва? Е, изглежда, че има синина и натъртване от великия ви скок от люлката. Но какво точно е синина? Лекар би нарекъл тази синина контузия. Синини се образуват, когато меките тъкани на тялото ви се наранят, но кожата ви остане съвсем добре. Дори и съвсем лек удар понякога може да нарани меките тъкани на кожата ви. Малките кръвоносни съдове в кожата ви могат да се наранят дори и при по-силно стискане. Когато това се случи на това място се събират повече от обикновено червени кръвни клетки, защото мозъкът е подал сигнал за опасност и за нужда от действие. В зависимост от това къде се събират и колко червени кръвни клетки има, синината ви може да изглежда черна, синя, червена или лилава.

Запомнете обаче, че всички сме различни и някои хора се натъртват по-лесно от други. Едните имат по-твърда кожна тъкан, която не се наранява толкова лесно. Това е и причината дори чукането по вратата у някои да предизвиква синини, докато други може да изиграят цял боксов мач и да нямат нищо. Синините преминават през фази, докато тялото се лекува. В началото синината ще бъде чувствителна на допир и може дори да набъбне, тъй като кръвта се събира под кожата. Също така ще промени цветовете си. Това, което започва като червено или лилаво, ще се превърне в синьо и дори черно след няколко дни.

С течение на времето тялото метаболизира и разгражда кръвните клетки под кожата. По този начин цветът на синината ви може да се промени в зелен или дори жълт. След седмица или повече, синината ви вероятно ще се промени до светлокафяв цвят, който ще продължи да избледнява до по-светли и по-светли нюанси и в крайна сметка всичко ще изчезне. Повечето синини отминават самостоятелно в продължение на няколко седмици, ако не и по-рано. Ако синината се влоши или продължи по-дълго от две седмици, не забравяйте да уведомите възрастен. Синини, които продължават повече от две седмици, могат да бъдат признак за по-сериозен проблем и може да се наложи да посетите лекар.

Няма много, което можете или трябва да направите, за да излекувате обикновена синина. Използването на студен компрес може да намали подуването, ако това е проблем. Въпреки това, предотвратяването на синини чрез носене на подходящо облекло и предпазни средства е най-добрият начин да ги избегнете напълно!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град