Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо имаме пръсти и на краката?

Защо имаме пръсти и на краката?

Аз детето | 2020-08-10

Защо имаме пръсти и на краката?

Коя е любимата ви част от тялото? За някои хора това са очите, защото те ни позволяват да виждаме света и красивите неща около нас, за други пък са ушите, защото чрез тях можем да чуваме всичко и да се наслаждаваме на хубава музика, разговор с приятел или смеха на родител. Много хора може би ще кажат езика, защото чрез него можем да говорим и да усещаме вкуса на храната. От друга страна обаче, сигурно никой няма да каже пръстите на краката. Това разбира се е нормално, никой от нас почти не забелязва пръстите на краката си. Особено след като повечето от нас изобщо не знаят за какво са ни и защо служат. За пръстите на ръцете всеки знае – с тях можем да хващаме нещата и да пишем и изобщо всичко, но защо и на краката? Те правят ли нещо? Има ли смисъл от тях? Това са все въпроси, на които ще се опитаме да отговорим.

Уверяваме ви, че имаме огромна нужда от пръстите на краката си, те са толкова важни, колкото и тези на ръцете, макар и да не го усещаме и разбираме. Макар да не ги използваме както маймуните, които чрез тях се катерят и закрепват по клоните на дърветата и палмите или пък берат плодове или ги държат, нашите пръсти също имат някои важни задачи. Например, пръстите на краката ни осигуряват баланс и подкрепа, когато ходим. Вярвате или не, докато ходим те са тези, които ни поддържат равновесието в около две трети от времето. Без тях ние бихме се клатушкали и ходили доста по-нестабилно по земята. Те помагат и на краката ни да понесат по-леко тежестта на тялото, а освен това играят и много важна роля докато тичаме. Когато тичаме с цялото си стъпало те ни помагат да тичаме малко по-бързо.

Също така трябва повече да уважаваме и големия си пръст на крака, от всички той има най-важната роля. Той носи най-голямата тежест при изправянето ни, когато сме били седнали някъде и ни помага най-много за баланса, но разбира се не би се справил без другите. Разбира се от всички тези практически приложения не бива да забравяме и гъделичкането! Ако ваш близък или самите вие имате гъдел, много добре знаете, че от пръстите на краката пада най-големият смях, а хората често казват, че смехът е здраве!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град