зоокът

Начало | зоокът | За първи път от 14-и век насам в Родопите има бизони

За първи път от 14-и век насам в Родопите има бизони

Аз детето | 2019-10-23

За първи път от 14-и век насам в Родопите има бизони

Легенда на племето кайова разказва: „През първия ден Творецът посади на брега на водите Дървото на Великия Път, клоните на което достигаха небето. И по кухия му ствол на земята слязоха всички живи същества, а също и мъжът и жената кайова, които цял ден се разхождаха из новия свят. Вечерта те се върнаха при Дървото на Великия Път и видяха там бизоните. Творецът им каза: „Това са бизони. Те ще ви дават храна и облекло, но в деня, когато видите, че те са изчезнали от лицето на земята, знайте – краят на кайова е близък и слънцето ще залезе”. Така и станало... племето изчезнало от земите на днешната държава САЩ и повече не се появило. Също както и бизоните у нас! Знаехте ли, че в България също е имало бизони... Традиционно винаги сме свързвали тези големи животни с Америка, но се оказва, че това не е съвсем така или поне не е било в едно далечно минало. Минало, което започва да се връща – за щастие.

За първи път от векове стадо европейски бизони ще се скита из Родопите! Стадото от седем животни (две мъжки и пет женски) беше освободено от заграждението си това лято и сега живее свободно в ловния резерват „Студен кладенец“ (част от зоната за преустройство на Родопите), където екипът на Rewilding Rhodopes следи тяхното поведение и движение ежедневно. „Това е изключително важен повод“, казва Христо Христов, част от екипа на Rewilding Rhodopes за България. „Животните отново заемат бившата си екологична ниша, намират вода и храна, учат се да се предпазват от вълци и чакали и изследват предизвикателствата на терена.“ Добрата новина не завършва с пускането на бизони. Един от пуснатите на свобода женски бизони вече е родил – това е първото теле на бизони, родено в дивата природа на юг от река Дунав от Средновековието насам. Роденото теле е женско и заедно с майката се адаптират добре към средата.

Питате се защо ви казваме всичко това? Съвсем просто е – според нас, а смятаме и според много еколози и специалисти, всяко животно (е може би почти всяко – без динозаврите) е полезно по един или друг начин за природата, щом е съществувало и трябва да го има. Особено животно като бизоните, които са изчезнали не заради нещо друго, а заради нас – хората. Можете ли да си представите, че към днешна дата има само 4000 диви бизона в целия свят... И това е, само защото хората решаваме, че можем да ги ловуваме или да изсичаме дърветата на местата на които живеят. Не звучи никак добре, нали? Особено когато животните или в случая бизоните имат доказано положително въздействие върху природата.

Докато скитат в Родопите, бизоните ще живеят заедно с елени, вълци, лешояди и много други редки и застрашени видове. В Южните Карпати на Румъния, където вече има бизони от 2014 г., има значително подобрение в местната дива природа. Европейските бизони са най-голямото тревопасно животно в Европа и е важен вид за горските екосистеми, като им помага по повече от 20 начина – казват от Rewilding Rhodopes.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град