сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Водни лилии в стил Моне – чудесен артпроект за дъждовен ден

Водни лилии в стил Моне – чудесен артпроект за дъждовен ден

Аз детето | 2019-05-11

Водни лилии в стил Моне – чудесен артпроект за дъждовен ден

Знаете ли, че една картина на която просто има нарисувани водни лилии може да бъде продадена за 43 милиона долара. Това разбира се, ще се случи ако сте известен художник какъвто е французинът Клод Моне. Той е нарисувал своя прочут шедьовър „Водните лилии“ („Nympheas“) през 1905 година. Тази картина е и в списъка на най-добрите произведения на изобразителното изкуство за всички времена. Тя отразява творчеството на импресиониста в ранните му години, докато твори в живописното градче Живерни на около 80 км от Париж.

За да нарисувате и вие обаче такъв шедьовър нито е нужно да бъдете в Париж, нито да е 1905! Можете да го направите още сега, още днес или някой път, когато ви е скучно и навън вали дъжд или просто имате свободно време! Занимателно е и обещаваме, че много ще ви хареса. Картината ще харесат и всички ваши близки и приятели и кой знае, може един ден също да я продадете за няколко милиона лева! Готови ли сте да се забавлявате и да творите както го е правил Моне – един от най-известните художници?

Тогава ще са ви необходими:

  • лист хартия
  • водни боички
  • чаша пълна с вода
  • четка за рисуване
  • сол
  • пастели

Това е всичко! Сега творете!

Първо разбира се разгледайте тези картини на известния френски художник! Имаме няколко за вас, които не са с най-хубавото качество, не е като да ги видиш на живо, но разбирате за какво става въпрос. Виждате ли как за различните картини Моне е използвал различни цветове за водата. Доста интересен подход! Ние ще направим същото, но ще смесим цветовете в една картина и ще стане още по-интересно. Затова след като добре разгледахте картините си изберете 3-4 цвята. Препоръчваме ви да са синьо, зелено, жълто и червено. Но ако искате можете да опитате и с други.

Сега просто сложете листа хартия за рисуване пред вас. Вземете четката за рисуване, потопете я във водата и намажете целия лист с вода. Това е важно, за да се получи хубава рисунка. Вярвате или не тази техника сме я взели изцяло от Моне. Важно е да напоите целия лист с вода. Естествено трябва да е само леко мокър, така че ако виждате, че има прекалено много вода накрая можете да попиете със салфетка част от нея. Важно е също така тя да е чиста.

Докато хартията още е мокра я поръсете със сол. Нека има сол навсякъде, не е нужно да е някакъв дебел слой, но е хубаво да има кристалчета по целия лист. Това също е важно, за да се получи. След това с избраните от вас цветове оцветете листа. Не е нужно да е плътно, но е нужно цветовете да са един върху друг, за да се смесят и да се получи красив фон.

Сега просто оставете картината да изсъхне. Важно е да изсъхне хубаво, затова ѝ дайте поне 15 минути. После изтърсете излишната сол. За да не става бъркотия най-добре вземете картината и като я държите внимателно я занесете до мивката в кухнята. След това просто я обърнете и изтърсете солта. Можете да почистите и работното си място като махнете водата и приберете водните боички и четката, защото те повече няма да ви трябват.

Сега идва ред на пастелите! Нарисувайте водни лилии върху картината си. Не е нужно да са идеални и на Моне не са такива. Ефектът е това, което прави картината красива! Ако пак погледнете картините ще забележите, че лилиите са рисувани със светлозелено и тъмнозелено. Така че ви съветваме да направите и вие така, а самите цветчета са със различни цветове. Този път наистина вие си ги изберете сами!

По-малките от вас могат да нарисуват лилиите като просто направят с пастелите кръгче и от него излизат различни по цветове линии. По-големите от вас могат да нарисуват и по-професионални водни лилии, ако можем така да се изразим.

Това е! Прекрасната ви картина в стил Моне е готова!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град