малък готвач

Начало | малък готвач | Вкусна и лека пица „Стромболи“

Вкусна и лека пица „Стромболи“

Аз детето | 2016-06-21

Вкусна и лека пица „Стромболи“

Знаем, че пиците не са най-здравословната храна на света, но ако си ги приготвиш вкъщи са една идея по-полезни, а и ако не прекаляваш с тях няма нищо лошо понякога да се наградиш с една вкусна пица. Тази, която ще ви покажем днес е малко по-особена, от тези, които сме свикнали, но е много вкусна. Името ѝ идва от остров близо до Сицилия. Много прилича на хляб с плънка, но не съвсем. Не е точно сандвич, нито е калцоне, а по-скоро обединява най-доброто от двете. Тази своеобразна „пица на руло“ е американско творение, макар и с италианско участие :) Една от теориите за възникването ѝ гласи, че Стромболи е създадено през 1950 г. В една пицария, а идеята за името идва от стар филм със същото име. Както и да се нарича, и където и да е „родена“, пицата на руло е много вкусна, позволява да импровизирате с различни плънки според предпочитанията и не е сложна за приготвяне.

Ето и нашето предложение!

Необходими продукти:

  • готово тесто
  • пакетче нарязана на тънко шунка
  • половин чаена чаша намачкано сирене, можете просто да го смачкате с ръце
  • половин чаша настърган кашкавал
  • един домат
  • няколко свежи листа босилек

Ще ви трябват и:

хартия и тавичка за печене

Как се приготвя:

Първо слагате на дъното на тавичката хартия за печене, така че цялото дъно да се покрие. След това взимате тестото и го разстилате с пръсти и ръце по тавичката, докато не се изпълни, но и така че да има форма на руло. Голямо руло. Дори и някъде да е по-дебело от другаде, не се притеснявайте, в това се крие чарът на пицата.

Докато правите това помолете някой възрастен да включи печката на 200 градуса, за да загрее.

След това е време и за плънката. Измивате домата и го нарязвате на шайби. Поставяте го първи, но само по средата, за да може после да навиете пицата. След него следват шунката, сиренето и настърганият кашкавал. Най-отгоре подреждате и листата босилек. Не ги подценявайте, макар да изглеждат като някаква трева, те са тези, които придават аромата от който направо устата ти се изпълва със слюнка.

Накрая идва и най-трудната част – завиването. Първо пицата ви трябва да изглежда така.

Внимателно нарязвате тестото, без да пипате средата с продуктите, ето така:

И по същия начин завивате пицата. Едното парченце тесто върху другото на кръст. Ако все пак това ви се струва трудно или не ви се прави, можете просто да завиете тестото от двете страни, пак ще си стане супер вкусно. Накрая просто вашият помощник слага тавичката във фурната и печете за 25-30 минути. Ако ви е останал още кашкавал можете да поръсите отгоре. Това е всичко!

Приятно похапване!

Опитайте още:
Шоколадова пица

Свежа зеленчукова пица
Малки и вкусни пица охлювчетаКоментари
1 коментар

Любомир йорданов, 10 г.,

Публикувано на 23.06.2016

Интересно

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град