зоокът

Начало | зоокът | Вълнистите папагали

Вълнистите папагали

| 2002-05-30

Вълнистите папагали

Вълнистите папагали са малки, плахи и любознателни птички, към които трябва да се отнасяме отговорно, както и към всяко живо същество, към което сме поели някакъв ангажимент. Тъй като им се налага да живеят в клетка, то не трябва да ги оставяме на произвола на съдбата, т.е. на самоотглеждане!

Ето няколко практически съвета, ако сте решили да си отглеждате папагалче (аз ги наричам Пилета за по-кратко) или пък вече си имате и искате да разберете още нещо.

Дезинфекция
Преди да нанесете Пилето в “жилището” му трябва да направите още нещо. Макар, че кафезът е нов, а кацалките са екологически чисти, те трябва грижливо да се дезинфекцират. Аз наричам тази операция “газиране”, защото за “дезинфектант” се използва газ- газ за горене (нали се сещате как майка Ви Ви е махала въшките от косата, ей с такава газ), а може и такава за бензинова запалка, но с второто ще Ви излезе скъпо.
Как точно се процедира:
Измийте и кафеза и дървените пръчки със сапун и гореща вода.
Оставете ги да изсъхнат добре, особено пръчките, защото се просмукват с вода и подгизват.
Пригответе си газта. Пригответе си и парцалче, с което ще нанасяте газта върху кацалките и кафеза.
Задължително си сложете ръкавици (хирургически или домакински за миене на чинии), иначе ръцете Ви ще се усмърдят ужасно.
Леко навлажнете парцалчето, не да тече и да капе газ от него и така внимателно обтрийте навсякъде кафеза и кацалките. Сега вече кафезът и кацалките са напълно готови да се окомплектоват и да внесете Пилето вътре.
Дезинфекцията е много полезна и за самото Пиле, защото когато то стъпва върху “газираните” кацалки, част от газта попива по крачетата му, а от там когато се чеша, отива и по перата му.

Поне 1-2 пъти годишно е хубаво да газирате кацалките и да ги подменяте. Затова в началото Ви казах да си набавите повечко дървени пръчки.

Газирането на кафеза е по-трудно, защото предполага да имате резервно “жилище” за Пилето, където да го преместите временно. Нищо не Ви пречи обаче, поне отвън да обтривате кафеза периодически с “газирано” парцалче, без да миете кафеза със сапун.

С благодарност към Биляна Георгиева Георгиева. На нейния сайт можете да намерите повече информация.Коментари
18 коментара

Александър Койнарски, 11 г.,

Публикувано на 22.09.2008

Аз имам вълнисти папагали от Август. Те са на 1 година и много бързо се пристрастих към тях.Чарли и Сами са най хубавите папагали в целия свят!

Сижка Георгиева, 40 г.,

Публикувано на 25.03.2009

Аз имах вълнист папагал,но преди няколко месеца почина...и така и не разбрахме защо,някои казват че защото е бил сам,сътриннта се хранеше добре нищо my нямаше и като се прибрах го намерих умрял. Винаги е имал вода ,храна чистела сам му постоянно. Ако може да ми кажете повече подробности за тези прекрасни животни ще съм ви много благодарна и най вече искам да разбера причината за смъртта my...може би за да разбера в какво сам сгрешила в отглеждането му. За да си взема пойка за следващият път,когато си взема пак от тези интелигентни и прекрасни животни . Много обичаше Бг мужиката ...почваше да пее моментално особенно най му харесваше Лили Иванова...с пълен глас подгласеше.

Ели , 12 г.,

Публикувано на 27.06.2009

Здравейте!аз имам един папагал но е много страхливо.При всяко мое движение то започва да се лута из кафеза.Даже не мога да му сменям храната.Справям се с 300 зора:).вече и неше да пее:(.Има си картинка с папагали на единия край на кафеза но и там не отива.какво да направя? моля посъветвауте ме.

Ели , 12 г.,

Публикувано на 27.06.2009

Госпожо Сижка Георгиева, може би вашето папагалче е умряло защото е било болно, или пък ако не сте си играели с него защото аз винаги си играя с моето зада не се чувства самотно.

Антония Стилянова, 26 г.,

Публикувано на 30.09.2009

Аз ще си взимам вълнисто папагалче и ми е много любопитно дали като га доведа в къщи ще се държи страно и ако е така до кога ще продължи.

Борис Асенов, 10 г.,

Публикувано на 14.10.2009

И аз вече си имам вълнисто папагалче. Все още не съм го опитомил, но съм сигурен, че ще сме големи приятели. Не обича да му бъркам в клетката, но иска да му обръщам внимание. Непрекъснато прави акробатични номера - нещо като кълбо напред. Знаете ли, какво означава това?

Емилия , 22 г.,

Публикувано на 20.12.2009

имам 2бр. папагали от латото те са около 1година но преди 3дена женската снесе 1яце ще снесе ли още нали не е много малка няма да и има нищо ще можели да ги гледа някои може ли да ми отговори

Яна Минкова, 12 г.,

Публикувано на 14.06.2010

Хора папагалите искат грижи..Някой хора си ги взимат ей така да имат просто..Аз имам не малко животни вкъщи и знам доста за ттях.. Емилия мога да тти кажа че ако и сложиш мека постелка наблудаваш я кога ще роди и внимаваш като снесе яйцата мъшкия нещо да не им направи когато се излюпят трябва да са на мек0..ВНИМАВАЙ МЪШКИЯ ДА НЕ ГИ НАКАЛАВЕ ЧЕСТО СЕ СЛУЧВАТ ТАКИВА РАБОТИ..!!

мони бонбони , 12 г.,

Публикувано на 06.04.2012

аз имам папагал корела ще направите ли такава страница и за тях знаетели че се срещат два вида нимфа и нормален вид?

Fatme Mehmed, 12 г.,

Публикувано на 19.05.2012

i az imam valnasti papagali imam gi ot 2 godinini poko i eli nay-hubavitete papagali na celiq svqt...!!!!

стефан кръстев, 11 г.,

Публикувано на 10.05.2015

Аз имам вълнист папагал от 1 година.Казва се Коко. В началото не знаех какво е да имаш такова сладко животинче.Преди не му обръщах внимание,но сега това се промени.

анелия николова, 10 г.,

Публикувано на 07.06.2015

Имам вълнисти папагали от няколко месеца но те много се плашат,не обичат да им бъркам в клетката с пръста,защото винаги започват да летят из клетката.Сега започнах да се опитам да ги опитомя,опитах толкова много пъти но не мога.
От редакцията: Когато вълнистите са две, три или повече, те много по-трудно свикват с хората, необходимо е много време и търпение. Но пък затова не скучаят и не страдат, както ако би било само едно папагалче в клетката.

мария георгиева, 12 г.,

Публикувано на 09.09.2015

аз имам валнисто папагалче от 2 месеца но го е страх като го погаля какво да правя!Дали трябва да му взема другарче.

От редакцията: Тук имаме едни вълнисти и от опита ни с тях можем да ти кажем, че понякога им трябва много време и търпение, за да свикнат с теб. Ако вземеш още едно папагалчето, определено ще е малко по-щастливо, но съвсем няма да ти обръща внимание. Какво можеш да направиш, прочети тук. Имаме интересни съвети. http://www.az-deteto.bg/opitomyavane-na-valnisti-papagali-trudna,-no-priyatna-zadatcha/12069/view.html

Кика , ,

Публикувано на 15.03.2016

Здравейте ,и на мен ми подариха папагалче ...в момента в който го видях и вече го обикнах ...много изчетох ,но бихти ли ми казали по колко време горе-долу трябва да отделям на ден за него и в какво се състоят игрите в смисъл на какви игри да си играя с него и забавления :) мерси много

От редакцията: Здравей, не можем да кажем, че сме експерти по вълнисти папагали, но имаме три в момента. :-) Та ние започнахме след около месец да им обръщаме внимание, като отначало просто слагаме малко просто на дланта си, пъхаме я в клетката и я държим така. Доста е трудно и се изисква търпение, но започне ли веднъж папагалчето да яде просто от ръката ти, после бързо ще свикне с теб и можеш да го учиш на доста неща. Поне така се случи при нас и също сме чели, че това е най-добрата практика. :-)

Кика , ,

Публикувано на 15.03.2016

...и да попитам казаха ми ,че е на 4 месеца ...по-трудно ли ще свикне с мен и с опитомяването като цяло

От редакцията: Точно обратното, колкото по-младо е папагалчето, толкова по-лесно е и добре. :-)

Таня Борисова , 30 г.,

Публикувано на 30.09.2016

Някой знае ли колко големи стават вълнистите папагали или си остават така малки моите са на 3 месеца никъде не намерих такава статия.

От редакцията: Здравейте, от това, което знаем, от нашия опит с папагалите е, че ако вече е покрит с перушинка, тоест не е гол, като новоизлюпено, то най-вероятно няма да порасне повече на размери осезаемо. Цвета на восковицата и клюнът може да се сменят и да станат не така лъскави, но на размери, най-вероятно ще си остане почти същото.

гергана ганчева , 10 г.,

Публикувано на 19.06.2017

*госпожо сижка георгиева може би той е умрял защото е бил сам , на мен ми казаха че не трябва да е сам ,но аз си взех един ,защото ми казаха , че , ако искаме да говори трябва да е сам и мъжки

simeon stoyanov, 12 г.,

Публикувано на 01.04.2020

аз имам 2 вълнисти папагала но единя умря а другия е на 3 години . сега се опитвам да го опитомя и мисля че доста е свикнал с мен обаче имаме котка . Рио сега е сам и се чудя да ли да му подарим друго женско папагалче на неговата възраст и се чудя дали ще се бият по между си .моля трябва ми отговор защото рожденя ден на Рио е след 2 седмици .

От редакцията: Много съжаляваме за папагалчето ти. Ако е женско няма как да се бият. Може да се поскарват понякога и да не станат двойка, но със сигурност ще се научат да съжителстват мирно. Но трябва да си 100% сигурен, че е женско.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град