новини детски

Начало | новини детски | В три града ще се проведе „Стара хартия за нова книга“ 2021

В три града ще се проведе „Стара хартия за нова книга“ 2021

Аз детето | 2021-08-17

В три града ще се проведе „Стара хартия за нова книга“ 2021

Три общини ще бъдат домакини на деветото издание на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“, организирана от „Екопак България“ и Книжен център „Гринуич“. През 2021 г. София, Добрич и Русе ще посрещнат кампанията, която дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи една нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника.

Голямата изненада за участниците в инициативата ще бъде новото специално издание на каузата „Пазители на планетата“. Книгата е пълна с факти, активности и съвети, които ще ни помогнат да пазим околната среда – от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. „Пазители на планетата“ или вече познатите заглавия „Ти можеш да спасиш планетата“ и „Грийн тийн“ ще бъдат подарък за всички, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи максимален брой две книги.

Под надслов „Почисти и прочети“ „Стара хартия за нова книга“ стартира в София на 19 септември от 10,00 до 19,00 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“. Събитието традиционно се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и отново е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Добрич дебютира в кампанията на 25 септември от 10,00 до 13,00 ч. на пл. „Свобода“ и ще е част от честванията по случай празника на града.

В Русе инициативата ще се състои на 26 септември от 10,00 до 13,00 ч. на пл. „Свобода“, пред хотел „Дунав“.

Тази година кампанията се завръща с нова визия, която представя на малките екоентусиасти пътя на хартията, който започва от дървото, минава през създаването на книги за библиотеките или хартиени опаковки, стига до сините контейнери на „Екопак България“ и завършва в центровете за рециклиране. И там хартията заживява нов живот и цикълът се повтаря.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „Екопак България“ и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

За осемте години в инициативата са се включили 50 358 деца, които с помощта на своите родители са предали за рециклиране 267,5 тона хартия и са получили 58 770 книжки. Така всички заедно сме спасили от изсичане 3478 дървета. От 2015 г. инициативата се превърна в национална и до този момент е преминала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково, Русе, Велико Търново и Плевен.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“.

Каузата е подкрепена от издателствата „Труд“, „Егмонт“, „Книгомания“, „Хермес“, „Просвета“, „Artline studios“, „Фют“, „Златното пате“, „Софтпрес“ и от „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, webcafe.bg, maikomila.bg, azcheta.com, detskiknigi.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, az-jenata.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.

Организаторите са се погрижили да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. На опашката пред пунктовете за събиране на стара хартия ще бъде осигурена дистанция от 1,5 м между чакащите. Заглавията на щанда с книги ще бъдат разделени на възрастови групи, така че да се улесни изборът на децата и на техните родители. Носенето на маски е препоръчително.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град