зоокът

Начало | зоокът | Учените доказаха: котките разбират, когато ги викате, но просто ви игнорират нарочно

Учените доказаха: котките разбират, когато ги викате, но просто ви игнорират нарочно

Аз детето | 2019-04-06

Учените доказаха: котките разбират, когато ги викате, но просто ви игнорират нарочно

Всички, които обичаме животните и имаме куче или котка, знаем колко своенравни могат да бъдат вторите четириноги приятели. Те винаги са били самостоятелни и за разлика от кучетата не горят от търпение да се подчиняват на команди или да правят всичко, само и само за да ни се харесат. Това се отнася и до името. Кучетата сякаш само за няколко дни могат да запомнят името, което сме им измислили и да идват веднага щом го кажем. Но котките.... О, котките сякаш изобщо не ни разбират ама грам. Всеки собственик на котка е наясно с вечната борба да накара пухкавото му животинче поне веднъж да реагира на хубавото име, което му е измислил с такова старание. Понякога се случва да извикаш името на котето ти и то да реагира някак си. Но в повечето случаи без значение колко силно го казвате, котето дори не помръдва с мустаци. Все едно не е чуло и разбрало абсолютно нищо. Но дали наистина е така... Наистина ли котките не научават имената си никога?

Ще ви бъде простено, че си мислите, че всъщност котките са малко глупави. Може би те просто нямат способността да разпознават собствените си имена? Ново проучване показва точно обратното. Котките много добре разбират всичко и чуват винаги, когато ги викаме, но просто предпочитат да ни игнорират и да се правят, че не са разбрали нищо.

Много е известно за способността на кучетата да общуват с хора, но изследователи от Япония искали да проучат колко добре домашните котки могат да разграничат различните човешки думи. Техният експеримент включва измерване дали котките реагират на имената си, когато те са изговорени заедно с низ от други случайни имена. След това същият тест се провежда от непознат човек, а не от собствениците на котките. След внимателно наблюдение се оказва, че котките реагират на името си и на повика на стопаните си, но съвсем леко, колкото да покажат, че разбират... Ако ги наблюдаваш внимателно: леко мърдане на ушите или движения на главата, но рядко са показали повече от това. При непознатите обаче те веднага идвали, защото очакват нещо повече от тях.

Джон Брадшоу, експерт по взаимодействията между човека и животните от Университета в Бристол, казва пред „The Times“: „Котките са също толкова добри в обучението, колкото и кучетата, но те просто не искат да покажат на собствениците си това, което са научили. Или по-точно искат да го показват, когато те си решат.“ Така че най-важното, което можете да запомните от целия този труд на учените е, че следващия път, когато вашата котка не отговори на името си... Тя ви чува, но просто сега не иска да се занимава с вас!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град