За родители

Начало | За родители | Три сигурни знака, че детето има нужда от частен учител

Три сигурни знака, че детето има нужда от частен учител

Аз детето | 2017-03-13

Три сигурни знака, че детето има нужда от частен учител

С порастването на детето, минаването му в по-горен клас и допълнителните занимания по спорт, музика, рисуване или каквото и да било друго, частният учител може да бъде едно добро продуктивно допълнение към ученето на важните уроци. „Допълнителните занимания дори веднъж седмично с преподавател извън училище могат да направят чудеса за вашето дете“ – това твърди Лаура Голдблат, лицензиран преподавател в програмата за продължаващо обучение на Оксфордския университет. Въпреки че повечето деца се справят отлично и без частни учители, а само с помощта на домашните и малко помощ от родители, или дори баби и дядовци, други деца имат нужда от допълнителна помощ – не защото не са умни, всяко дете е умно, а просто, защото това, че не разбират някоя задача например за разлика от „гения“ на класа ще понижи самочувствието им и желанието да ходят на училище. Така че за да не се случи това е добре родителите да се възползват от малко допълнителна помощ. А как можете да познаете, че вашият ученик има нужда от такава, без да го притискате и да му задавате въпроси, които биха наранили самочувствието му – много лесно, като следите за появата на някои от тези 3 сигурни знака!

Понижаване на оценките

Всеки родител знае, че това е най-сигурният признак. Тук естествено не говорим за няколко лоши оценки, които могат да се дължат на недоучване заради хубавото време и игрите навън или пък заради любимата компютърна игра. Това е нормално за всяко дете! Но ако забележите системно лоши резултати на тестове и още повече само по определен предмет – то това е сигурен знак, че детето има нужда от помощ и да му се обяснят някои неща допълнително. Първото, което трябва да направите разбира се е да поговорите с учителя по темата, той може да ви посочи конкретните дейности, в които детето се затруднява. А след това можете да наемете учител, който да бъде там специално за детето и да му обясни всичко, което не е разбрало. Така накрая всички ще са доволни и щастливи от резултатите, а малчуганът отново ще ходи на училище с желание, след като разбира всичко.

Лошо управление на времето

Говорете с учителите редовно – това е ключовият момент, за да разберете всичко, което прави детето в училище. Ако разберете, че то често отказва да участва в допълнителни училищни проекти или ходи без домашно на училище, това със сигурност не означава, че е мързеливо. Обикновено отлагането или несвършването на някоя задача е признак за по-голям проблем. „Интуицията на родителя е мощно нещо, когато става въпрос за образованието на собственото му дете“, казва Джо Морган, главен изпълнителен директор на Noodle, уеб сайт, който помага на родителите да намерят указания и образователни възможности. „Ако забележите, че ученикът не успява да се справя с всички задачи от училище – то най-вероятно не му стига времето или не знае как да планира дейностите си достатъчно добре“. Първата стъпка към това разбира се е да проверите какво точно прави детето ви всеки ден. Ако има някакви допълнителни уроци или спорт, който посещава, трябва да поговорите с него по въпроса дали му харесва и дали заради това не успява да научи уроците си. Ако е така можете просто да разредите допълнителните занимания. Ако и това не помогне, то има професионалисти, които могат да помогнат. Наемането на учител може да подобри учебните навици, да култивира самостоятелна мотивация и в крайна сметка да помогне на малчугана да върви в крак с предстоящи задачи и тестове.

Постоянно объркване

Понякога се случва така, че ако не разбереш нещо, но не си признаеш, оттам нататък няма да успееш да научиш нищо повече по даден предмет. Това особено важи за математиката и чуждите езици и ако детето не е казало на учителя навреме, то последващите уроци просто го объркват, а и няма време за връщане назад. Ако детето ви неколкократно повтаря, че не разбира нищо и не се справя добре с оценките по даден предмет, то най-вероятно има някаква основа, която е изпуснало. Тогава решението на този проблем е лесно – просто му осигурете учител, който да му обясни и да му помогне с това, което не е разбрало. Така то бързо ще навакса и ще може отново да работи заедно с другите деца от класа.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град