любопитно

Начало | любопитно | Те са жълти и много полезни! Няколко интересни факта за бананите!

Те са жълти и много полезни! Няколко интересни факта за бананите!

Аз детето | 2019-07-23

Те са жълти и много полезни! Няколко интересни факта за бананите!

Те са жълти! Те са вкусни! Да не говорим, че винаги можете да си представите, че са мечове или телефони. Маймуните ги обичат. За какво говорим? Банани, разбира се! Естествено не е задължително да си маймуна, за да обичаш да си хапваш банани. Децата и възрастните също обожават тези сладки жълти плодове. Независимо дали се ядат просто така или пък се използват за смутита, сладолед или друг десерт, тези сладки плодове съблазняват почти всеки. Освен това са и доста полезни и хранителни. Бананите съдържат витамините A, D, B12, C, B6, а също и калций, желязо и магнезий. Няма да ви обясняваме подробно за всички тези вещества, само знайте, че те са изключително важни за човешкия организъм.

Докато си хапваме банани обаче решихме да ви споделим и още няколко интересни неща за тези изключителни плодове.

Знаете ли защо маймуните обичат банани? Със сигурност не знаят много за полезните вещества в бананите и въпреки това много ги обичат! Защо? Може би това вероятно се дължи на факта, че бананите растат в горещите, тропически райони, където обикновено живеят и маймуните. Със сигурност са им удобен източник на храна, който е вкусен и осигурява много енергия в малка „опаковка“, за да скачат по дърветата на воля. Така например ако и вие се изморявате понякога от трудните домашни, един банан винаги може да ви даде доза естествена енергия, благодарение на която ще завършите домашното за нула време. Бананите са една от малкото храни, които съдържат всичките шест витаминни групи.

Много хора вярват, че бананите растат по дървета. В действителност обаче бананите растат на гигантски тревисти растения, които могат да достигнат до 10 метра височина. Когато бъдат обирани, бананите все още са зелени. Това се прави, защото иначе много бързо могат да се развалят, така зелени те още се докарват до хранителния магазин до вас и узряват в него буквално за часове и добиват познатия ни жълт цвят.

Думата „банан“ идва от арабска дума, която в пряк превод означава „пръст“. Никой не знае защо е точно така, но според много хора е просто заради формата на тези плодове.

Бананите са едни от най-популярните плодове в света. Средният американец яде над 11 килограма банани всяка година, а у нас се ядат повече от 6 килограма на човек.

Знаете ли, че бананите се използват не само за храна. Така например от банановите обелки се прави лепило, а пък много хора използват банановата кора за да чистят обувките си.

В света са известни повече от хиляда сорта банани, но почти всички са неприятни на вкус. От сладките, годни за консумация и устойчиви на заболявания са бананите Раджапури, Майсур (сладко-кисел), Айскрим, Робуста и Лейди Фингер.

Бананите са не само жълти, но и червени. Сейшелският остров Мао е единственото място в света, където има златисти, червени и черни банани. Местните жители ги ядат като гарнитура на омари и миди.

Бананът на латински се нарича „musa sapientum“, което означава „плод на мъдрия човек.“

След тези факти, вече и ние сме помъдрели, а сега ви съветваме и да хапнете по един банан или пък да си приготвите нещо с тези интересни рецепти:
Плодов шейк с малини и банан
Прекрасна бананова торта с извара
Банани, както не сте ги яли никога преди
Ябълковото смути на Иви
Вкусно плодосуши



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град