България

Начало | България | Честваме светите равноапостоли Кирил и Методий

Честваме светите равноапостоли Кирил и Методий

Аз детето | 2023-05-11

Честваме светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква чества днес паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий, създали славянската писменост през 862 година, а на 24 май се отбелязва празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука – глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език. С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги – т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата (Златоустовата) литургия, Служебник )молитви и четива за различните църковни служби), части от Псалтира и Требника. С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги. В римската църква „Св. Марина“ е отслужена литургия на славянски език.

Солунските братя изпълнявали възложените им от византийския император отговорни религиозни-политически мисии при сарацините, евреите и хазарите. За своето просветно дело получили и благословията на папа Адриан Втори, който осветил донесените в Рим славянски богослужебни книги.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата „Св. Климент“. Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици – Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

В края на девети век двамата братя Кирил и Методий са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство. През 1851 г. за първи път 11 май се чества и като Празник на българската просвета, но датата по нов стил – 24 май е светският празник, който се отбелязва като ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град