новини детски

Начало | новини детски | Честит празник, честит Първи юни!

Честит празник, честит Първи юни!

Аз детето | 2024-06-01

Честит празник, честит Първи юни!

Днес е един много специален ден! Днес празнуваме един много специален празник – по-приятен от Великден и по-красив от Коледа! Днес е Денят на детето и целият свят празнува! Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. В почти всички държави по света се празнува Ден на детето или Ден на децата. Този празник е на различни дати и по различен начин е свързан с традицията на отделните държави. Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. В България през 1927 г. е издаден указ на цар Борис Трети за отбелязване на Деня на детето през втората неделя след Великден всяка година. Така за първи път у нас Денят на детето е честван официално на 8 май 1927 г. Той се провежда под патронажа на княгиня Евдокия и по-късно на съпругата на Борис III. От 1928 г. инициативата за официалното му празнуване се поема от Съюза за закрила на децата в България. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света. През 1959 година Общото събрание на ООН обявява 20 ноември за Световен ден на децата, но едни от малкото страни, които възприемат тази дата като своя са Египет, Канада, Финландия и Тринидад и Тобаго.

С огромна радост ви честитим днешния празник, който е и наш празник – Честит първи юни – денят, посветен на децата. Днес е вашият най-слънчев, най-весел и жизнерадостен празник, защото е посветен на вас – децата от целия свят. Вашите усмивки и светлинките в детските ви очички правят този ден вълнуващ и незабравим и за нас, възрастните. Вие сте най-хубавият подарък в живота ни, нашето бъдеще, нашата надежда, вярата в доброто и красивото. Нека вълшебството и магията на този ден ви съпътстват през целия живот. Желаем ви да запазите детското си очарование и своята искреност!

Честит празник и на всички, които все още пазят детското у себе си. Нека приличаме на децата, защото те са истинските мъдреци на земята. Нека за всички нас светът е увеселителен парк, а не мрачна джунгла! Весел празник и повече слънчеви усмивки! Бъдете здрави и щастливи!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град