интересно

Начало | интересно | Тази вечер наблюдаваме космическата „целувка“ на Юпитер и Венера

Тази вечер наблюдаваме космическата „целувка“ на Юпитер и Венера

Аз детето | 2015-07-01

Тази вечер наблюдаваме космическата „целувка“ на Юпитер и Венера

Тази нощ най-ярките планети на нощното небе Юпитер и Венера толкова много ще се приближат една до друга, че погледнато от Земята ще изглежда така, сякаш се докосват. По време на "целувката си" те ще приличат на митичната Витлеемска звезда.

"За наблюдателите, невъоръжени с телескопи или с бинокли, те ще приличат на двойна звезда. Хората, които преди рядко са поглеждали към небето и не са обръщали внимание на планетите, ще бъдат поразени от това колко близко ще се доближат те една до друга" - отбелязва ученият Кели Бити, старши редактор на Sky & Telescope.

Сближаването на планетите е явление, което се наблюдава често, но много рядко Венера и Юпитер се доближават на такова малко разстояние една от друга на небосклона. Според изчисленията на астрономите компания може да им направи звездата Регул, която, макар да изглежда близка, на практика се намира на 80 светлинни години от Земята.

Малкото разстояние между Венера и Юпитер ще даде възможност на астрономите да направят "семейни снимки" на двете планети дори с любителски телескоп с тесноъгълна камера. На тези фотографии планетата-гинат и утринната звезда ще са приблизително еднакви по размер, макар на практика Юпитер да е два пъти по-голям от Венера. Той ще изглежда равен на нея, тъй като се намира на около 12 пъти по-голямо разстояние от Земята.

Срещата на двете планети и звездата ще напомня на библейското описание на Витлеемската звезда, показала пътя на влъхвите към люлката на новородения Христос, съобщава РИА "Новости".Коментари
1 коментар

Симона тодорова, 11 г.,

Публикувано на 02.07.2015

много интересно

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град