новини детски

Начало | новини детски | Тазгодишният литературен конкурс на сливенската регионална библиотека е на тема „Щастието е възможно“

Тазгодишният литературен конкурс на сливенската регионална библиотека е на тема „Щастието е възможно“

Аз детето | 2024-02-07

Тазгодишният литературен конкурс на сливенската регионална библиотека е на тема „Щастието е възможно“

От 8 до 10 май 2024 г. в Сливен, по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, ДАБЧ и най-големите детски издателства, ще се проведе XXVI Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга и на проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение и четене в дигиталната епоха.

Наред с многобройните прояви, които се организират в рамките на фестивала, с цел провокиране въображението и творчеството на децата и тийнейджърите от цялата страна и от българските общности в чужбина, и тази година ще се проведат и Национален литературен конкурс и Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

Национален литературен конкурс на тема: „Щастието е възможно“

В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, разделени в три възрастови групи:

  • 7 – 10 години
  • 11 – 14 години
  • 15 – 18 години.

Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби (разказ, приказка, стихотворение), специално създадени за конкурса. Прозаичните творби да са с обем до 6 стандартни компютърни страници в Word документ (60-66 символа на ред, 28-30 реда на страница, шрифт Times New Roman с размер 14/.) и да бъдат изпратени на имейл в електронен вид.

Компетентно жури ще оцени произведенията. Отличените ще бъдат издадени в сборник. Наградите на изявените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на XXVI Национален фестивал на детската книга.

Творбите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и имейл за контакти, се изпращат на имейл: reglibsliven@iradeum.com Краен срок за изпращане на произведенията: 10.03.2024 г.

XIII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои„

В рамките на XXVI Национален фестивал на детската книга – Сливен, 8-10 май 2024 г., ще се проведе и Тринадесетият национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. В него могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 16 години. Всеки участник има право да представи до 2 броя кукли, които следва да са с височина по-голяма от 35 см и да отговарят на изискванията за куклен театър.

Компетентно жури ще оцени творбите. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на фестивала. Куклите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и имейл за контакти, се изпращат на адрес: 8800 гр. Сливен ул. „Никола Карев“ № 1 Регионална библиотека „Сава Доброплодни“.

Краен срок за изпращане на куклите: 30.03.2024 г. Куклите на участниците в конкурса не се връщат. С тях ще бъде уредена изложба, която може да бъде посетена в дните на фестивала. Куклите на отличените участници ще бъдат включени в експозицията на единствения в България Музей на театралната кукла на любими литературни герои, уреден в РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен. В него и деца, и възрастни, в една фантастична и приказна атмосфера, могат да се наслаждават както на много и интересни кукли, така и на майсторството на техните създатели.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град