забавна наука

Начало | забавна наука | Синтетична биология – що за чудо е това?

Синтетична биология – що за чудо е това?

Аз детето | 2018-11-12

Синтетична биология – що за чудо е това?

Знаете ли, че учените работят усърдно, за да извлекат ДНК на динозаврите от вкаменелости, за да могат да върнат към живот тези древни същества? Вероятно сега ще ни кажете, че има поне четири филма, които показват в подробности защо това е лоша идея! ОК, в действителност учените не се опитват да направят това и едва ли ще могат в следващите 200-300 години и все пак много от тези умни хора наистина се опитват да разберат как действат основните градивни елементи на живота, за да създадат нови процеси и вещества с голямо разнообразие от потенциални приложения. Учените наричат тази нововъзникваща дисциплина синтетична биология. Тя обединява идеите и методите на биологията, инженерството и компютърната наука. На практика постиженията ѝ се наблюдават в областта на генното инженерство, фармацевтичното производство и молекулярната химия.

Синтетичната биология има две основни цели. Някои учени се надяват да изградят нови форми на живот от самото начало от основните им химически компоненти. Други се надяват да произвеждат вещества, които трудно се получават естествено. Звучи ли това като нещо от научнофантастична книга? Но... Не е. Това е наука и реалност. Изследователите разграждат ДНК на по-малки и по-малки сегменти, за да научат какво прави всеки сегмент. След това се стремят да обединяват нови сегменти от ДНК, за да програмират клетките да се държат по нови начини. Точно както компютърните програмисти използват секции от компютърен код, за да изпълняват определени функции в по-голяма програма. Например, през 70-те и 80-те години на XX век учените са разработили бактерия, която може да смила петролни компоненти. Всъщност първият биотехнологичен патент в крайна сметка бе присъден на микроорганизми, които биха могли да помогнат за изчистването на петролните разливи. Оттогава та чак до днес тези разработки продължават да се развиват. През 2010 г. учени от института „J. Craig Venter“ създадоха първата синтетична форма на живот в света. На базата на съществуваща бактерия, едноклетъчният организъм със синтетичен геном е изграден от три химикала в лаборатория.

С такива примери синтетичната биология доказва, че може да създаде важни неща, макар че има доста хора, които са против това хората да се месят толкова много в природата. Въпреки това привържениците на синтетичната биология твърдят, че благодарение на нея могат да бъдат създавани лекарства. Така например учени от Франция твърдят, че с „разместването“ на няколко вещества и смесването на бактерии с вид популярен наркотик могат да го превърнат в лекарство за малария до 3 години!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град