важните неща

Начало | важните неща | Пет причини да обичаме есента

Пет причини да обичаме есента

Аз детето | 2022-09-23

Пет причини да обичаме есента

Температурите може и да спадат през есента, но забавлението става все по-голямо. Есента се смята за противоположност на всичко онова, което носи лятото – на приключенията, опит за сбъдване на мечти и купони. Всъщност открай време ние хората асоциираме този сезон с печал, раздяла, финал на нещо, дълги дъждовни облачни дни, изобщо с негативни емоции.

Всъщност, както повечето неща и неприятният начин, по който есента влияе на настроението и самочувствието ни, е у нас самите, в главите ни. Ако успеем да съзрем хубавото в този нов сезон, да посрещнем с положителна нагласа промяната в климата, в пейзажа и във всичко около нас, ще спечелим енергия и вътрешно щастие.

Ето ги и нашите пет причини, заради които смятаме, че есента е прекрасна.

1. Вълшебството на дърветата

Няма друг сезон, през който дърветата да изглеждат като току-що излезли от страниците на вълшебна приказка. През есента по-малкото часове слънчева светлина и ниските температури предизвикват химични промени в листата. Ето защо те стават толкова красиви – червени, оранжеви, жълти и кафяви. В някои части на света тези цветове на листата са толкова ярки, че дори са видими от космоса.

2. Вкусни неща

Всички знаем, че традиционно есента е сезонът за прибиране на всякаква реколта, а това означава и за вкусно хапване. И макар и през лятото да има плодове и зеленчуци, по целия свят се смята, че най-вкусните такива природата ни дава през есента. Освен това са и най-полезните.

Тиквата е богата на витамин C и е подходяща за всичко: основно ядене, гарнитура и десерт.

Ябълките съдържат мощни антиоксиданти и сами знаете колко прекрасни неща могат да се приготвят с тях. Като говорим за ябълки, няма как да не споменем и крушите. Те са богати на фибри и ако не сте опитвали кекс с круши, направете го.

3. В небето

Есента е чудесен сезон дори за гледане в небето. Знаете ли защо. Например метеоритният дъжд Тауриди настъпва всяка година в средата на есента. Метеоритните потоци са съставени предимно от малки частици прах, но този метеоритен дъжд съдържа също и голямо количество отломки с размер на камъчета. Когато тези отломки навлизат в земната атмосфера, те изгарят и приличат на зрелищни огнени кълба.

4. Птиците също харесват есента

През есента птиците са доста по-интересни. Дори тези, които отлитат на юг. Много по-интересно е да ги наблюдаваш как се събират, за да отлетят. Още по-интересно е да гледаме тези, които остават и започват да събират семена и друга храна в хралупи, готвейки се за по-студените месеци през зимата. Знаете ли, че всъщност птиците поумняват през есента, докато изберат къде е най-подходящото място да скрият запасите и се опитват да запомнят къде са.

5. Става голям купон

През есента можем да си организираме такива игри и забавления, каквито няма как да се случат през другите сезони. Какви са те, можете да прочетете тук.

А вие защо харесвате есента? Споделете с нас!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град