зоокът

Начало | зоокът | Първите пеликанчета за годината се излюпиха в защитената колония в „Сребърна“

Първите пеликанчета за годината се излюпиха в защитената колония в „Сребърна“

Аз детето | 2019-03-13

Първите пеликанчета за годината се излюпиха в защитената колония в „Сребърна“

Излюпиха се първите пеликанчета тази година в колонията на защитения вид в поддържан резерват „Сребърна“, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води. Експертите са наблюдавали малките чрез зрителни тръби и системата за видеонаблюдение през почивните дни. Вероятно малките са поколение на първата група от около 10 двойки, които загнездиха в колонията през февруари.

Броят на малките птичета все още не може да се определи, тъй като метеорологичните условия са нестабилни и родителите старателно ги крият. В момента двойките мътят активно! В колонията на къдроглавите пеликани от дни се наблюдава ято млади екземпляри, които още не са достигнали полова зрялост. Експертите предполагат, че ще използват колонията като база за почивка и храна, и изразяват надежда, че ще харесат мястото за бъдещо гнездене. С тях числеността на птиците достигна до около 150.

На територията на „Сребърна“ всекидневно се извършват обходи. Не са констатирани нарушения на режимите. Водните нива са стабилни. При точката за измерване показват 226 сантиметра. Освен къдроглавите и розовите пеликани направиха опит за гнездене. През миналата година около 40 екземпляра пребиваваха трайно в колонията на къдроглавите без видимо противоборство между двата вида защитени птици. За първи път от много години се излюпи и отрасна розов пеликан в резервата, припомнят специалистите.

Снимка: РИОСИВ



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град