любопитно

Начало | любопитно | Очаква ни рядко небесно явление: Юпитер и Сатурн ще се „сближат“

Очаква ни рядко небесно явление: Юпитер и Сатурн ще се „сближат“

Аз детето | 2020-12-19

Очаква ни рядко небесно явление: Юпитер и Сатурн ще се „сближат“

Рядко небесно явление вълнува въображението на учени и любители астрономи по целия свят – веднага след залеза на слънцето на 21 декември, който е и денят на зимното слънцестоене, ниско над югозападния хоризонт, ще може да се наблюдава рядко небесно явление – двете най-големи планети от Слънчевата система – Юпитер и Сатурн, ще се „сближат“ видимо на небето до такава степен, че човешкото око трудно би ги разделило като два отделни обекта. Събитието е известно като „Great conjunction“ и се смята, че е в основата на християнския мит за Витлеемската звезда, сочена като знамение за раждането на Исус Христос.

Сближаване на Юпитер и Сатурн се случва приблизително на всеки 20 години, но този път то ще е едно от най-големите, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН, цитирани от БТА. Последните почти толкова „близки съединения“ на двете планети са били през 1623 г. и 1226 г., а следващото ще е след 400 години

В действителност „сливането“ ще се случи само видимо на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти ще си остане никак не малко. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга, информират астрономите. На 21 декември слънцето в София ще залезе в 16.56 часа и около 30 минути след това ще се забележи светлината на двете планети. Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, включително и България, попада в най-добрата зона за наблюдение, като за нас това приближаване ще бъде най-голямо. Краят на „съединението“ на Юпитер и Сатурн за българския наблюдател ще настъпи със залеза на двете светила – в 19.17 часа за София.

Астрономите отбелязват, че компютърни симулации на собствените движения на планетите от слънчевата система показват, че такова изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяването на Витлеемската звезда и препоръчват все пак желаещите да се насладят по-пълноценно на това небесно шоу, да се въоръжат с най-обикновен бинокъл или телескоп.

„Ако успеете да фотографирате събитието, изпратете ни вашите снимки, а ние ще публикуваме най-сполучливите от тях“ призовават желаещите да наблюдават небесното явление астрономите от БАН.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град