новини детски

Начало | новини детски | Онлайн обучения за ученици и учители организира Ученическият институт на БАН

Онлайн обучения за ученици и учители организира Ученическият институт на БАН

Аз детето | 2022-03-04

Онлайн обучения за ученици и учители организира Ученическият институт на БАН

Онлайн обучения за ученици и за техните учители с интерес в различни области на науката организира Ученическият институт на БАН. Обученията ще се състоят от март до септември 2022 г., като целта е да се наблегне на придобиването на конкретни умения относно презентиране на проекти, техническо оформление, изготвяне на библиография, търсене на литература и цитиране, избягване на плагиатство, за нови и интересни открития в различни научни области, за емоционална интелигентност и творческо мислене, с възможности за ученици с изследователски интерес за участие в международни конкурси и състезания и други. Това съобщи пресцентърът на Българската академия на науките (БАН).

Първият уебинар, който ще се състои на 7 март от 18:30 до 20:00 часа, е на тема „Научни конкурси за ученици“. Заниманието е насочено към учители и ученици. Ще бъде акцентирано върху основните факти за научните конкурси за ученици, т. нар. научни панаири, които са алтернатива на олимпиадите. Ще бъде отделено внимание на тяхното създаване, формат и начини за организация и участие, като ще се обърне специално внимание на ситуацията в България. Водещ на уебинара ще е д-р Константин Делчев от Института по математика и информатика на БАН.

През март ще се състои и обучението „Какво трябва да знаем за основните видове вредителски програми“. Уебинарът се организира на 10 март от 18:00 до 19:00 часа. На онлайн срещата ще бъдат разгледани популярни вредителски програми (malware), като компютърен вирус, шпионски софтуер, фишинг, рансомуеър, като крайната цел е участниците да се научат да ги разпознават и различават. Лекторът ще коментира различни практики, които, ако бъдат прилагани, ще повишат нивото на сигурност при работата с електронна поща и в интернет среда. Ще бъдат дискутирани и най-често задаваните въпроси в областта на киберсигурността. Лектор ще е доц. Димитрина Полимирова от Националната лаборатория по компютърна вирусология на БАН.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град