История

Начало | История | Назад във времето: прочетете и научете някои от най-интересните факти за Древен Египет

Назад във времето: прочетете и научете някои от най-интересните факти за Древен Египет

Аз детето | 2018-09-18

Назад във времето: прочетете и научете някои от най-интересните факти за Древен Египет

Горещи и необятни пустини, оживени градове и някои от най-интересните и най-древни исторически паметници. Пълна с мистерии и красота – ето в такава страна ще ви заведем сега. При това няма да е точно в нашето време – ще се върнем около 5 хиляди години назад. Готови ли сте за това интересно и шеметно пътешествие... Преди това обаче нека ви попитаме: какво знаете за Древен Египет? Фараони, пирамиди, Клеопатра, мумии – сигурно това са някои от първите ви асоциации. Не бързайте обаче да ни отговаряте, каквото и да знаете за тази интересна цивилизация, винаги има и още, и още. Най-малкото от Египет идват много основи на различни изобретения, които ползваме и до днес.

Така например знаехте ли, че именно тук са измислени медицината, първите кораби, производството на стъкло и най-старият мирен договор. Древен Египет оставя трайно наследство. Неговите изкуство и архитектура оказват влияние върху по-късните цивилизации, а древноегипетски антики са пренесени в отдалечени части на света. Сега вече виждаме, че сте готови, така че нека се впуснем в едно интересно приключение с още няколко любопитни факта.

  • Повечето египетски пирамиди са построени като гробници за фараони (владетели на Древен Египет) и техните семейства. Към днешна дата в Египет са открити над 130 пирамиди.
  • Животът след смъртта е бил от изключителна важност за египтяните. Те вярвали, че запазването на тялото, наречено още мумифициране, означава и запазване на душата, която да се пренесе в новия си задгробен живот.
  • Пирамидата на Хуфу (Хеопс) в Гиза е най-голямата египетска пирамида. Тази невероятна структура тежи колкото 16 сгради Емпайър Стейт Билдинг. 102-етажен небостъргач в квартала Мидтаун Манхатън в Ню Йорк. Повече информация за Гиза можете да намерите като кликнете ето тук!
  • Египетските мъже, също като жените са носели грим. Най-често зелени сенки за очи (изработени от мед), които комбинирали с черни (направени от олово). Те вярвали, че такъв грим има магически и лечебни сили, освен това пазел лицето им от слънцето.


  • Разгънати, превръзките на древноегипетска мумия, могат да се простират на разстояние до 1,6 километра. Олеле!
  • Египетската азбука съдържа повече от 700 йероглифа! Те всъщност са много интересни и мистериозни, защото колкото повече учените научават за тях, толкова повече става ясно, че знаят много малко. Това, което вече е открито обаче можете да прочетете като кликнете тук.
  • Древните египтяни са вярвали в повече от 2000 божества! Те имали богове за всичко – от опасности до домакински задължения! Всеки от тях имал различни отговорности и трябвало да бъде почитан, за да може животът да бъде балансиран.
  • Котките се считат за свещено животно от древните египтяни. Смятало се, че повечето семейства държат котка като домашен любимец, което според тях ще донесе късмета на къщата!
  • Обичате ли настолните игри? Значи и вие сте като хората от Древен Египет – те също често се забавлявали с подобна дейност. Любимата им игра включвала хвърляне на пръчки (по същия начин като нашите зарчета) и местене на съответната пионка по определени квадратчета, за да видят кой ще стигне първи до края на полето.
  • Древните египтяни са изобретили много неща, които все още използваме днес, като писалки, брави и ключове и – вярвате или не – паста за зъби!

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град