сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Най-чудната глина сам си направи и суперски коледни играчки сътвори

Най-чудната глина сам си направи и суперски коледни играчки сътвори

Аз детето | 2019-11-27

Най-чудната глина сам си направи и суперски коледни играчки сътвори

Ура! Отново идва това време от годината, когато всичко навън и вътре блести. Има красиви лампички, бляскави гирлянди и коледни играчки с всякакви форми и размери. Украсяваме изкуствени или естествени елхи и сякаш всичко се превръща в магическо кралство пълно със светлина и весела украса. Прекрасно! Но какво ще кажете за тази Коледа освен с любимите си купени играчки да украсите елхата и с такива, които ще си изработите съвсем сами! Ще е чудесно и при това е много лесно. Дори и глината за играчките можете да си направите сами, ще повярвате ли? Надяваме се, че да, защото на Коледа стават чудеса, а и трябва задължително да опитате това интересно занимание.

За да си направите такива прекрасни играчки ще ви трябват:

  • 1 чаена чаша сода бикарбонат
  • половин чаена чаша обикновено нишесте
  • половин чаена чаша топла вода

Пригответе си също тенджера, лъжица, форми за сладки (естествено най-хубаво ще е да са със зимна тематика), както и красиви панделки, мъниста или пък темперна боя ако искате да ги направите и по-цветни.

Готови ли сте? Тогава първо естествено трябва да направите глината, както ние я наричаме. За целта обаче ще трябва да използвате и котлона, така че ако още не сте напълно уверени, че ще се справите с врящи течности – помолете по-голям за помощ. Пък и винаги е по-весело да правиш нещо подобно с друг, особено ако е коледна украса. След като имате помощник е много лесно. Поставете всички съставки в тенджерата и ги разбъркайте. После я поставете на котлона и включете на умерена степен. Нагрявайте, докато сместа заври, като е добре да разбърквате от време на време, защото бъдете сигурни, че загоряла храна се чисти много по-лесно от това. След като заври бъркайте постоянно, докато глината започне да се отделя от страните на тенджерата и стане гъста като крем. В този момент трябва да махнете тенджерата от котлона и да оставите глината, докато изстине достатъчно, че да можете да я пипате спокойно с ръце.

После е още по-лесно! Направете я на топка или пък за по-лесно на няколко топки, които да разстелите върху твърда повърхност или с ръце или с точилка, сякаш правите тесто за пица. Дебелината също трябва да е горе-долу толкова и с помощта на формите за сладки просто изрежете сякаш наистина правите сладки.

После и най-приятната част – украсете почти готовите играчки с мъниста, копчета или защо не природни материали, както намерите за добре. Ако повече ви харесва можете и да ги оцветите, като не забравяйте в горната част на всяка да направите дупка с помощта на клечка за зъби или химикалка, за да може да завържете и панделка за закачане и най-добре го направете още сега. Накрая поставете готовите играчки върху тава или просто хартия и ги оставете напълно да изсъхнат на топло място у дома. Това ще отнеме около 24 часа!

Това е, готови са! Красиви и сте си ги направили съвсем сами!

П. п.: Благодарим на Дкажи и малката Ива от happyhooligans.ca за снимките и идеята! ;-)



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град