приказки от деца

Начало | приказки от деца | Най-голямото богатство – откъс от книгата на учениците от 105 СОУ "Атанас Далчев" – София

Най-голямото богатство – откъс от книгата на учениците от 105 СОУ "Атанас Далчев" – София

| 2012-06-21

Най-голямото богатство – откъс от книгата на учениците от 105 СОУ "Атанас Далчев" – София

Откъс от книгата на учениците от 105 СОУ "Атанас Далчев" – София

Живял някога богат и красив принц. Царството му било с обширни плодородни земи. Хората работели усилно, но печелели много и живеели задружно, спокойно и щастливо. Замаян от несметните си богатства, принцът живеел безгрижно и охолно. Събирал се с млади хора от царството и по цели дни и нощи пирували.

Това продължило с години. Красивото му някога лице посивяло и се сбръчкало, а ръцете му треперели. Постепенно богатството на владетеля се стопявало. Младите хора спрели да работят. Плодородните някога земи запустели. Поданиците му престанали да му вярват и се тревожели за бъдещето на царството. Един ден в царството се появила гадателка. Когото срещнела, му казвала колко тежки дни очакват всички в царството. Хората се тревожели за лошите предсказания.
Слухът за тези гадания стигнал до ушите на принца. Той наредил да я извикат в двореца. Вбесен от дързостта ѝ, я запитал:
– Как смееш да предсказваш такова мрачно бъдеще? Нали знаеш, че имам несметни богатства и голяма власт? Не се ли страхуваш?
– Господарю, аз виждам какво правиш ти и хората около теб. Не е нужно да съм гадателка, за да ти предскажа какво ще се случи. В продължение на години пилееш всичко, което притежаваш. Може да имаш много богатства, но освен тях пропиляваш своето здраве, което е най-голямото богатство.
Принцът много се ядосал на дързостта ѝ и наредил да я хвърлят в тъмница.

Минали години. Принцът не се вслушал в съветите на гадателката и продължил със същия начин на живот. Разболял се, вече нямал сили да управлява. Много лечители се опитвали да го излекуват, но безуспешно. Накрая се сетил за гадателката. Наредил да я доведат. Помолил я да му помогне. Тя му казала, че единственият начин да оздравее е да спре да пие и се храни безспирно, а да излиза на чист въздух сред природата, да работи, да спортува. Нямал друг избор принцът и се вслушал в съветите ѝ.

Минали месеци и той започнал да се чувства и да изглежда по-добре. Имал сили за разходка, за работа. Поданиците му, които някога го избягвали, сега общували спокойно с него.
Скоро принцът окончателно оздравял. Осъзнал, че наистина здравето е най-голямото богатство. Със закон наредил всички в царството да живеят здравословно.

Илютрация: Габриела



Коментари
1 коментар

златина , ,

Публикувано на 12.12.2012

тук пише да е измислена а не преписана.изобщо кой я е преписвал.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град