новини детски

Начало | новини детски | Националният природонаучен музей обявява конкурс за ученическо есе

Националният природонаучен музей обявява конкурс за ученическо есе

Аз детето | 2020-05-14

Националният природонаучен музей обявява конкурс за ученическо есе

Целта на конкурса е да подбере участници в изследователска експедиция, част от мрежата iNaturalist BioBlitz, под ръководството на учени от НПМ-БАН.

Какво е изследователска експедиция Биоблиц 

National Geographic Society периодично финансира Биоблиц изследователски експедиции за ученици. Целта е за кратко време да бъде събрано максимално количество информация за разпространението на различни биологични видове. Всички направени наблюдения се споделят в свободната база данни iNaturalist, една от най-успешните платформи за гражданска наука в момента, съдържаща милиони наблюдения от целия свят. Така всеки възрастен, младеж, дори дете, може да допринесе към науката, използвайки само собствения си телефон.

Експедицията ще се проведе на 19-и и 20-и септември 2020 с базов лагер хижа „Червената шапчица“. Ръководители ще са учени от НПМ-БАН – специалисти по насекоми, птици, прилепи, влечуги и растения, с които ще имате възможност да наблюдавате, обменяте информация и фотографирате заедно дивата природа. Вечерта е предвидена за разходка с ултразвукови детектори, с които се улавят звуците, издавани от прилепите и, разбира се, за най-вълшебните изследователски истории край камината. Организаторите покриват всички разходи по престоя (една нощувка в хижата) и храната на участниците. Не се покриват разходите за транспорт.  Родителите са добре дошли, но само ако сами осигурят нощувката си в друга хижа или в палатка.

Как може да участвате? 

  • Да сте на възраст от 9 до 18 години (изключения за по-малки участници няма да се правят поради изисквания за безопасност). 
  • Да сте свободни на 19-и и 20-и септември 2020. 
  • Да изпратите в електронен формат есе на тема „Аз съм изследовател“. Есето трябва да е в обем до една страница за учениците до 12 години и до две страници за учениците над 12 години (Times New Roman, размер на шрифта 12, разстояние между редовете 1.5) и да включва отговори на следните въпроси: 

1) За какво са ни необходими изследователите днес? 
2) Как виждам себе си като изследовател? 
3) Ако имам неограничени финансови и организационни възможности, какво, къде и как бих изследвал/а?  •Не забравяйте да добавите трите си имена, възраст и телефон за контакт. 

Организаторите очакват Вашите писма на адрес brcc@nmnhs.com в срок до 15-и юни 2020. Като тема (subject) на писмото, моля пишете „Аз съм изследовател“. 

Наградените участници ще бъдат общо 20, като кандидатурите ще бъдат оценявани в три възрастови групи: 

  • От 9 до 12 години;
  • От 13 до 15 години;
  • От 16 до 18 години. 

Резултатите ще бъдат обявени на 15 юли на страницата на Националния природонаучен музей при БАН (www.nmnhs.com), а при възможност, наградите ще бъдат връчени на официална церемония в музея в края на лятото. 

Подробна програма за експедицията и допълнителна информация за конкурса ще бъдат обявени във FB-страницата на събитието – https://www.facebook.com/nmnhs/ и в сайта на музея www.nmnhs.com. Ако имате въпроси, не се колебайте да ги зададете на brcc@nmnhs.com.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град