малък готвач

Начало | малък готвач | Направете си сладко от ягоди, на което дори и баба ви ще завиди

Направете си сладко от ягоди, на което дори и баба ви ще завиди

Аз детето | 2018-08-22

Направете си сладко от ягоди, на което дори и баба ви ще завиди

Всеки знае, че бабите са специалистите по затварянето на разни плодове и зеленчуци в буркани. Сладка, конфитюри, туршии, компоти – ако искате да ги приготвите вкусно, трябва да изпълнявате бабината рецепта и точно да следвате съветите! Досега! Днес ще ви покажем една много лесна рецепта за много вкусно сладко от ягоди (боровинки, малини или други меки плодове) на която дори и баба ви ще завиди и ще иска да ѝ продиктувате! Върху препечена филийка, за палачинки или дори торта – това сладко е идеално за всичко и в добре затворен буркан издържа цяла година. Макар че се съмняваме да не се изяде за това време. Така че взимайте бурканче и да започваме!

За вкусната рецепта ще ви трябват:

  • 200 г ягоди (малини, боровинки или дори банан, манго или киви)
  • 10 супени лъжици мед
  • половин чаена чаша вода
  • 1 пакетче желатин на прах

Ще ви трябват също и:

  • купичка
  • тенджерка
  • бурканче за сладкото
  • вилица

Ето и как точно да го приготвите:

Първо е важно да кажем, че ще се наложи да затоплите малко вода, затова ако не сте сигурни, че можете помолете някого за помощ за тази част от рецептата. Другото обаче можете да направите и съвсем сами.

Измийте добре избрания от вас плод и ако е по-голям го нарежете на парченца и го поставете в купичка. След това го намачкайте с вилица. Ако сте чели и други наши рецепти знаете, че обичаме този вариант, особено за меки плодове и че става лесно. При това тук дори не е нужно да е на пюре, защото сладкото ще стане още по-вкусно с цели парченца плод вътре. Така че намачкайте съвсем леко!

След това сипете половин чаша вода в тенджерка и към нея добавете 10 супени лъжици мед. Разбъркайте добре и сложете на котлона да заври! Ето тук е мястото, на което трябва да внимавате и евентуално да помолите за помощ. Заврялата вода се сваля от котлона и към нея се добавя един пакет желатин на прах като се разбърква веднага до пълното му разтваряне. Към тази смес добавете и намачканите плодове и разбъркайте отново.

Накрая изчакайте около 10 минути и прехвърлете в бурканче със здрава капачка. Това е! Сладкото е готово! Сега го поставете за 24 часа в хладилник и след това му се насладете и не забравяйте да почерпите и баба си!

Снимка: Az-deteto.bg



Коментари
1 коментар

Теодора Тенчева , ,

Публикувано на 24.05.2020

Здравейте.Нали медът става токсичен при загряване,още повече при вряща вода?Аз го знам това понеже мъжът ми гледа пчели и ми е казвал,че всички стойности се губят при висока температура.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град