новини детски

Начало | новини детски | Музиканти показват на деца музикални инструменти

Музиканти показват на деца музикални инструменти

Аз детето | 2011-02-08

Музиканти показват на деца музикални инструменти

Вчера, 07.02, стартира проектът на Фортисимо Фест – „Фортисимо в клас”. Инициатори на кампанията са музикалният директор на фестивала Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България”. „Фортисимо в клас” ще продължи до 15 април и ще се осъществи с приходите от продажба на билети за концертите на Фортисимо Фест . По този начин музикалният директор на фестивала, Максим Ешкенази, ще спази обещанието си парите от продадени билети да бъдат похарчени за смислена благотворителна кауза. Изборът е логичен – образователна програма в училищата.

Началото на „Фортисимо в клас” бе дадено от първия звънец в 73 СОУ „Владислав Граматик”. Там в продължение на 9 седмици ще се осъществи пилотното издание на инициативата.
Всеки понеделник четвъртокласниците от 73-то училище в столицата ще имат специален гост-лектор в часа по музика. Всяка седмица те ще научават повече за магията на даден инструмент и за света на класическата музика. Лекторите са професионални музиканти, които ще представят на децата своя инструмент, ще ги запознаят с историята му, любопитните факти около него, ще им позволят да се докоснат до него и ще им подарят красиви изпълнения на живо. В тези часове бъдещите ценители на класическата музика ще имат своята първа среща с известните композитори, ще научат повече за мелодията, ще могат да споделят непосредствените си впечатления с музикантите.

Първият урок от „Фортисимо в клас” е посветен на цигулката. В следващите седмици учениците ще имат възможност да се запознаят с виолончелото, флейтата, контрабаса, кларнета и др.
Накрая на това първо издание на „Фортисимо в клас” за всички ученици от 4-ти клас ще има празничен заключителен концерт, в който всички музиканти, изнасяли урок пред децата, ще вземат участие, а диригент ще бъде Максим Ешкенази. Концертът ще се състои във физкултурния салон на училището и ще протече в неформална атмосфера. Произведенията в програмата ще бъдат специално подбрани, достъпни и интересни за учениците. 



Коментари
2 коментара

Николета , 12 г.,

Публикувано на 12.02.2011

Браво аз обичам музиката даже мисля да се запиша на уроци по китара.

Гергана Стоянова, 9 г.,

Публикувано на 05.03.2011

аз ходя на уроци по флейта

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град