За родители

Начало | За родители | МОН със съвети към родителите за стартиращото онлайн обучение

МОН със съвети към родителите за стартиращото онлайн обучение

Аз детето | 2020-03-16

МОН със съвети към родителите за стартиращото онлайн обучение

Заради обявеното извънредно положение във връзка с коронавируса и затварянето на училищата до 29-ти март, днес у нас за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. От образователното министерство се обърнаха с няколко препоръки и съвети към родителите, за да може онлайн уроците да бъдат пълноценни.

От понеделник целта е поне 90% от школата да се включат в дистанционно обучение. Всяко училище има свободата да избере начина, по който това да се случи, спрямо възможностите, с които разполага. Това може да стане чрез различни електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, които част от училищата вече използват (школо.бг, уча. се, Office 365, g suite) или онлайн обучение в реално време с помощта на различни видео уроци и електронна комуникация. МОН са създали и 865 000 профили на всички ученици и училите в Microsft Teams, които ще разпратят до учители и ученици в помощ на стартиращото онлайн обучение. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици. Две от най-големите издателства обявиха, че представят електронните варианти на своите помагала за ученици от 1-ви до 10-ти клас напълно безплатно. Електронните дневници, електронна поща, социални мрежи са също сред вариантите, чрез които учениците да получават насоки за своята самоподготовка и упражнения в домашни условия. Първоначално дистанционното обучение ще е насочено за затвърждаване на учебния материал, а следващата седмица може да се провеждат и онлайн уроци.

За успеха на дигиталното обучение образователното министерство разчита най-много на родителите. „Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище.”, обърнаха се към тях от МОН с препоръки и съвети, с които да подпомогнат провеждането на онлайн уроци.

Препоръки:

  • Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете.
  • Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал.
  • Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет.
  • Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят.

Съвети:

  • Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
  • Насърчавайте детето да бъде активно.
  • Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние. Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ.
  • Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници. Поддържайте интензивна комуникация с учителите.
  • Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град